Malinari protestuju, blokiran put kod Prijepolja

Malinari prijepoljskog i užičkog kraja blokirali su magistralni put od Prijepolja prema Crnoj Gori, nezadovoljni otkupnom cenom maline, a pokušali su da probiju i kordon policije.
Malinari protestuju, blokiran put kod Prijepolja
Foto: Pixabay
Malinari iz Priboja i Prijepolja iz Udruženja "Limska dolina" ranije su najavili da će održati protest. Oni traže da otkupna cena maline bude od 180 do 200 dinara.
 
Blokada je usledila oko 15.30 časova, nakon što je u Prijepolju održan miran protest, javili su mediji. Oko dve hiljade malinara okupilo se na magistralnom putu Prijepolje - Nova Varoš u mestu Vladičanski dvor i nešto posle 15 sati blokiralo saobraćajnicu koja povezuje centralnu Srbiju s Crnom Gorom.
 
Nakon što su malinari krenuli putem u koloni, intervenisala je policija i sprečila ih da se dalje kreću. Na mesto protesta došli su i pripadnici Žandarmerije.
 
Policija je privela najmanje jednog učesnika protesta, a nekoliko njih je u koškanju s policijom zadobilo udarce pendrekom. Blokada puta i dalje traje, učesnici protesta sede na kolovozu i traže da pregovaraju s predstavnicima Vlade Srbije.
 
Organizatori protesta su najavili da će i naredenih dana nastaviti s protestom, sve do ispunjenja zahtjeva, a zatražena je i ostavka ministra poljoprivrede Srbije Branislava Nedimovića i uključenje premijerke Ane Brnabić i predsednika Aleksandra Vučića u rešavanje problema malinara.
 
Na skupu su bili malinari iz Prijepolja, Priboja, Nove Varoši, Ivanjice, Arilja, Užica, Bajine Bašte i drugih mesta s područja Zapadne Srbije.
 
Predsednik udruženja proizvođača malina "Limska dolina" Sanel Dizdarević je tokom protesta rekao da kupci diktiraju cenu maline, iako to nije berzanska roba. "Ove godine biće loše početne cene maline. Prvo se namire kupci i preprodavci, pa nama šta ostane. S tim razlogom smo se i okupili. Da pošaljemo poruku našem predsedniku Vučiću da nam izađe u susret i da se dovede investitor u Prijepolje koji će raditi preradu maline i uposliti radnike i ovaj proizvod plasirati na svetsko tržište", rekao je Dizdarević, izrazivši očekivanje da će ovaj protest trajati i do deset dana, sve do ispunjenja zahteva.
 
Predsednica Skupštine poljoprivrednih proizvođača "Užice" Slađana Stanković je istakla da nakon brojnih apela za dogovorom "nisu naišli na razumevanje otkupljivača-hladničara". Malinarstvo je u Prijepolju od pre nekoliko godina postalo najvažnija grana poljoprivrede. U 2015. godini Prijepolje je imalo od maline prihod viši od 5,5 miliona evra, više od 6.000 ljudi bavi proizvodnjom maline, a više od 520 hektara zemlje je u zasadima tog jagodičastog voća, navodi agencija Anadolija.
  • Komaranac

    03.06.2018 08:33
    Dragi moji zemljaci. Bespotrebno maltretirate neduzan narod stare, mlade, zdrave, bolesne moguce u koloni da je bilo i malinara. Jedino odgovorno tvrdim da medzu blokiranim nema ni jedan krivac odgovoran za nisku cenu maline. Nedavno kroz Prijepolje, Uzice, Ivanjicu, Priboj su prsla nkolika crna dzipa i oni su doneli cjenu maline. Njih niste smjeli ni pogledati ,njih ste, odnosno Andrea treba blokirati zabraniti mu prilaz Uzickom kraju. Dragi moji zemljac ostaliste bez mu... ili ste se prodali za sendvice.
  • mrva

    02.06.2018 19:58
    da sam premijer zabranio bih izvoz bilo koje sirovine. pa kada glupi narod nauči da napravi proizvod i naplati ga 10 puta više nego sirovinu neka živi bolje. ovi što beru kopaju i seku a potom bogomdano prodaju za jadne pare ili da nauče da proizvedu organizuju se i unovče vredniji proizvod ili da crknu od gladi. ako vam je vrhunac organizacije iznuđivanje malo bolje otkupne cene sirovine onda za bolje i niste.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.