Cvetković: Stigao sam kući; Beljanski: Nelogično da tužilac nema saznanja

Predsednik Advokatske komore Vojvodine Vladimir Beljanski izjavio je da je "veoma čudno i krajnje nelogično" da nadležni tužilac nema saznanja o tome gde se novinar Stefan Cvetković nalazi, a da istovremeno takvim podacima barata ministar policije Nebojša Stefanović, iako bi po zakonu policija trebalo da bude podređena tužilaštvu.
Cvetković: Stigao sam kući; Beljanski: Nelogično da tužilac nema saznanja
Foto: Medija centar Beograd
"U odnosu organa koji postupaju u toku istrage, tužilaštvo je deo koji sprovodi predistražni postupak i istragu. Tužilac izdaje naredbe policiji i usmerava tok predistražnog postupka. Dakle, bilo bi logično da izjave daje tužilac a ne policija, jer je policija deo izvršne vlasti i podređena je tužilaštvu", rekao je Beljanski agenciji Beta.
 
Prema njegovim rečima, policija je mogla da zadrži Cvetkovića, za koga je tužilac ranije rekao da je dao izjavu u svojstvu oštećenog, ali samo ako je on dao pristanak da bude pod policijskim nadzorom radi sopstvene bezbednosti.
 
"Ali, i o tome bi policija trebalo da obavesti nadležnog tužioca. A da li će se s tim podacima izlaziti u javnost, to treba da proceni tužilac. Čudno je i nedopušteno da tužilac uopšte nema saznanja gde se Stefan Cvetković nalazi", rekao je advokat Beljanski, stručnjak za krivično pravo. 
 
Dodao je da Cvetković, čak i ukoliko ga ne tretiraju kao oštećenog već kao osumnjičenog, nije mogao biti zadržan u policiji, ukoliko o tome nije bio obavešten tužilac.
 
"Ne postoji dobrovoljno odricanje od prava na slobodu, to je zabranjeno i Evropskom konvencijom o ljudskim pravima, Ustavom Srbije i Zakonikom o krivičnom postupku. Prema tome, policija ne može da zadrži nekoga prisilno da bi ga zaštitila, a mi ne znamo da li je to u pitanju ili između Stefana Cvetkovića i policije postoji dogovor", kazao je Beljanski.
 
Prema njegovim rečima, loše je to što javnost nema saznanja o svim tim pitanjima, zbog čega je otvoren novi niz pitanja.
 
Beljanski je podsetio da se u medijima vrlo često može videti da policija saopštava da li je ili nije rešen neki slučaj.
 
"To ne može policija da saopštava, već samo tužilaštvo može da kaže da li je određena stvar rešena po njegovom mišljenju. A da li je predmet zaista rešen do kraja, o tome odluku donosi sud", objasnio je Beljanski.
 
Nezavisno udruženje novinara Srbije i Nezavisno društvo novinara Vojvodine uputili su danas zahtev nadležnim državnim organima da što pre saopšte javnosti, u skladu sa zakonom, dosadašnje nalaze istrage slučaja nestanka novinara Stefana Cvetkovića, "bez spinovanja i političke propaganda".
 
"Osim toga, tražimo i razjašnjenje da li je Cvetković u prethodna tri dana bio lišen slobode. Ovaj slučaj mora čim pre da bude do kraja rasvetljen", naveli su NUNS i NDNV.
 
Dodali su da je javnost bila veoma uznemirena nestankom Cvetkovića i ima pravo da čim pre sazna sve detalje ovog slučaja, "oslobođene političko-partijskih primesa i jeftine medijsko-zavereničke propaganda".
 
NUNS i NDNV su pozvali i Stefana Cvetkovića da se što pre, "ako je u mogućnosti", obrati javnosti i saopšti šta mu se dogodilo, gde se nalazio ovih dana i zbog čega se nije oglašavao.
 
Tužilac iz Osnovnog javnog tužilaštva iz Vršca Tihomir Knežević izjavio je danas da "pre ponedeljka, utorka" neće moći da saopšti prve rezultate istrage o nestanku novinara Stefana Cvetkovića iz Bele Crkve.
 
Na pitanje da li je upoznat da je Cvetković zadržan i nakon što je, kako je i sam Knežević u petak uveče potvrdio agenciji Beta, završio davanje izjave u svojstvu oštećenog građanina, tužilac je rekao da nije upoznat s tim i da nije komunicirao sa ministrom unutrašnjih poslova Nebojšom Stefanovićem i s policijom u vezi s tim.
 
Ministar Stefanović je rekao jutros za Radio-televiziju Srbije da je Cvetković sve vreme bio "na bezbednom mestu" i da su urađene sve "zdravstvene analize", te da će Cvetković danas biti kod kuće.
 
Cvetković: Stigao sam kući
 
Novinar Stefan Cvetković javio se danas agenciji Beta telefonom i rekao da je stigao kući, da nije povređen i da će u narednim danima održati konferenciju za novinare na kojoj će "do najsitnijih detalja" saopštiti javnosti šta se sve s njim dešavalo.
 
 
"Celokupnoj javnosti, međunarodnim i domaćim organizacijama, svima zahvaljujem na svemu što su uradili za mene. Da nije bilo reakcije javnosti, ne bismo se danas čuli", rekao je Cvetković agenciji Beta.
 
Dodao je da i njemu i njegovoj porodici mnogo znači to što nisu bili ostavljeni sami.
 
"Javnost je poslednje što je brana apsolutnom ludilu. A od tog ludila treba da se plaše i oni koji ga prave. Ja ću do najsitnijh detalja da obavestim javnost, to je moja obaveza prema javnosti", kazao je Cvetković.
 
"Danas mi je omogućeno da se slobodno krećem", rekao je Cvetković i dodao da ga je policija zvanično obavestila da ima svojstvo oštećenog i da su ga zamolili da se u javnosti ne oglašava, kako ne bi ometao istragu.
 
"Sarađujem s policijom, svaki njihov zahtev sam ispoštovao i danas sam zamoljen ne budem javno prisutan. To ću neko vreme da ispoštujem", rekao je Cvetković.
  • Istina

    17.06.2018 23:34
    Ovo je privatno mišljenje g-dina Beljanskog kao advokata koji postupa u konkretnom predmetu, a ne stav AKV.
  • Армаггедон

    17.06.2018 19:19
    Бељански скупља поене,а то са новинаром,чућемо од новинара самог шта је било.Стефановић коментарише и полиграф,све живо,али прво мора великог вођу да консултује.САД ће нас пар месеци убијати са "специјалним ратом".
  • Posmatrač

    17.06.2018 19:10
    Da li će pola države da se digne i usmeri u potragu za nekim ko je važniji od... jednog očiglednog manipulanta?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Zašto je sve manje vrabaca u Srbiji?

Populacija vrabaca u Evropi, ali i Srbiji se smanjuje, mada kod nas to smanjenje još nije alarmantno, rekla je predstavnica Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije Nataša Jančić.