Pokušali da prošvercuju drogu u ženskoj punđi, oružje u pečenom piletu

Uprava carine je od početka godine u budžet Republike prosledila 225 milijardi dinara, a prednjači naplata PDV-a pri uvozu, saopšteno je iz Uprave.
Pokušali da prošvercuju drogu u ženskoj punđi, oružje u pečenom piletu
Foto: 021.rs
Ubiranje carinskih prihoda povećano je za 50 odsto u odnosu na 2013. godinu, čime je Uprava carine premašila polovinu plana za ovu godinu, navodi RTS. Porasla je i efikasnost u otkrivanju krijumčarene robe, što je, kako kažu, rezultat bolje organizacije, savremene opreme i dobre obuke carinika.
 
Sve što je vrednije od 100 evra, a kopnom, vodom ili vazduhom stigne na neki od 76 graničnih prelaza, carini se.
 
"Na taj način ostvarili smo plan naplate u budžet za 51 odsto, već za pet meseci, a u odnosu na prošlu godinu bolji smo za 13 odsto. Prošle godine naplatili smo 500 milijardi dinara, što bi značilo da je svaki drugi dinar koji je naplaćen obezbedila carinska služba", rekla je pomoćnica direktora Sektora za carinske postupke Snežana Karanović.
 
Najčešće se krijumčare zlato, novac i droga, a načini za to su neiscrpni. Načelnik Odeljenja za suzbijanje krijumčarenja Ivan Ribić kaže da su nedavno sprečili krijumčarenje marihuane koja je bila sakrivena u žutim delovima kinder jajeta.
 
"Takođe smo nalazili oružje koje je bilo sakriveno u pečenom piletu, nalazili smo određenu količinu droge u punđi devojke u tri sata ujutro na jednom graničnom prelazu, nalazi smo toster koji je bio pun basnoslovno skupih satova", istakao je Ribić za RTS.
 
Sve što se zapleni prodaje se na javnim licitacijama koje organizuje Uprava carina, dok se devize za koje se sumnja da su stečene nelegalno prosleđuju u budžet.
 
Pokušaji krijumčarenja novca radi nelegalne trgovine ili finasiranja terorizma su u porastu.
 
"U protekle tri godine oduzeli smo 13 miliona evra, prošle godine 4,5, a za svega nekoliko meseci ove godine milion evra", kaže Karanović.
 
Pored zaplene, akciza i "uvoznog PDV-a, "izvor prihoda su i carinske dažbine. Već četiri godine zaredom Carina beleži rast naplate. Taj podatak je još značajniji ako znamo da su u istom periodu carinske stope zbog procesa pridruživanja Evropskoj uniji u proseku snižene za više od 12 odsto. To je nadomešteno efikasnošću, kažu u Carini, dodajući da raspolažu najsavremenijom opremom, koja obuhvata 23 skenera, pejdžere za radioktivnost i lasere za otkrivanje sastava bilo koje materije.
  • Arthur Gordon Pym

    18.06.2018 13:16
    "Sve što se zapleni prodaje se na javnim licitacijama koje organizuje Uprava carina...". Jel ovo važi i za drogu? Mislim, znamo da važi, samo pitam onako...
  • /

    18.06.2018 10:09
    /
    koliko li je to pile bilo

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena opojna droga, nezvanično saznaje Nova.rs.

Možda uopšte ne bude bagremovog meda

Naglo zahlađenje i veoma niske temperature nepovoljno su se odrazile na pčelarstvo, a od prve bagremove paše praktično neće biti nikakvog prinosa meda.

Brnabić saopštila: Svi izbori 2. juna

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je donela odluku da se prihvati zahtev stranaka opozicije da svi lokalni izbori budu održani zajedno sa beogradskim, 2. juna.