Elektronski recepti od 1. jula u svim apotekama u Srbiji

Elektronski recepti od 1. jula počeće da važe na teritoriji cele Srbije, čime bi sistem kompjuterskog izdavanja od lekara prepisanih lekova trebalo da bude zaokružen.
Elektronski recepti od 1. jula u svim apotekama u Srbiji
Foto: 021
Počelo je u oktobru prošle godine, kada je novina uvedena u 10 beogradskih domova zdravlja, potom je 31. marta umrežena i Vojvodina, a do kraja meseca u sistem će ući i preostalih 35 medicinskih ustanova iz centralne i južne Srbije. U Ministarstvu zdravlja ističu da će se mnoge nedoumice i nesnalaženje lekara, apotekara i pacijenata rešavati u hodu, da bi 2019. papirni recept bio potpuno izbačen iz upotrebe.
 
Iako lepo zvuči priča o tome da pacijenti ne moraju svakog meseca po terapiju kod lekara, da nema gubljenja vremena u čekaonici jer se po lekove ide u apoteku sa zdravstvenom karticom, ipak se čuje dosta primedbi korisnika. U Ministarstvu zdravlja podsećaju da se terapija za hronične bolesti piše za šest meseci, što je jedna od velikih prednosti novog načina izdavanja medikamenata, jer nema odlaska kod izabranog lekara po recepte svakog meseca.
 
Jedan od saveta pacijentima je da čim dobiju papirni recept pročitaju šta na njemu piše. Zašto je to važno najslikovitije govori primer jedne Beograđanke, koja je došla kući iz apoteke i shvatila da je dobila terapiju koju do tada nije nikada koristila. Zabuna je otkrivena tek kada se pacijentkinja vratila kod izabranog lekara da pita zašto joj je promenjena terapija. Apotekarka joj je izdala ono što je pisalo na papirnom obrascu, ne obraćajući pažnju na podatke iz zdravstvene kartice, a ispostavilo se da je greškom medicinske sestre dobila papirne obrasce druge pacijentkinje. 
 
Postoji još jedan problem. Recepti se izdaju za šest meseci i na realizaciju pristižu svakih 30 dana, jedan za drugim. Pacijentu kome je zbog bolesti terapija promenjena doktorka je htela da ukine jedan lek i umesto njega ubaci drugi, potpuno suprotnog dejstva. Pacijent ističe da ona nije mogla da unese promenu u e-recepte koje je već propisala, pošto na svom ekranu u ordinaciji nije uspela da ih vidi jer su pušteni u opticaj, pa će on šest meseci neporebno uzimati dva leka, od kojih jedan neće koristiti. 
 
"Svaka obnovljiva terapija je, kako mi to kažemo, dinamična, što znači da u bilo kojem trenutku može da se koriguje", navodi Nikola Radman iz Ministarstva zdravlja. On dodaje da se određeni lek može izbaciti ili neki drugi dodati u terapiju, ali da će pacijentu to biti dostupno tek sa narednim terminom za uzimanje terapije.
 
On podseća da izabrani lekar kroz sistem dobija povratnu informaciju o realizaciji recepta i tako može da vidi da li se pacijent pridržava propisane terapije, odnosno da li je podiže.
  • ¿¿¿???¿¿¿

    21.06.2018 09:13
    Lepo bi bilo da i pacijent ima uvid u svoj e karton. Da možemo da vidimo do kada nam važe uputi, kada imamo zakazan tertermin i gde.
    Lepo bi bilo da možemo da proverimo prepisane lekove i datum kada možemo da ih podignemo.
  • Zivan

    21.06.2018 08:54
    Juče sam prvi put podigao lek na osnovu elektronskog recepta, bilo je sve u redu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.