Smanjenje akcize na gorivo više niko ne pominje

Smanjenje akciza na gorivo kojim bi cena bar za dizel bila snižena više niko ne pominje.
Smanjenje akcize na gorivo više niko ne pominje
Foto: Pixabay
Kako podseća "Danas", protesti su utihnuli, a od obećanja koje su neki ministri dali ratarima nema ništa.
 
Iz Ministarstva finansija nisu odgovorili na pitanja tog lista da li imaju pripremljen predlog za niže akcize. Novinari nisu dobili ni informaciju kada bi paori mogli da očekuju najavljene mere. Od Ministarstava finansija, ali i energetike, sudeći po izjavama njihovih čelnika, trebalo bi očekivati da obave razgovore sa predstavnicima NIS-a, OMV-a i drugih trgovaca gorivom oko smanjenja marži, s obzirom na to da je u izjavama zvaničnika cenovna politika tih kompanija označena kao jedan od uzroka visokih cena goriva.
 
Poljoprivrednici sa kojima je Danas razgovarao ukazuju da je njihov resorni ministar imao susrete sa predstavnicima nekih udruženja, ali tvrde da se ne zna sa kim, jer se stalno osnivaju nove asocijacije koje se pozivaju na neke razgovore, dok se oni koji imaju aktivnosti obaveštavaju iz medija.
 
– Nas niko nije kontaktirao ni pitao šta predlažemo po pitanju cene goriva. Vidim da je ministar Nedimović na televiziji objasnio kako nema para za to. Nemamo ni mi para, ali pravimo prioritete, znamo da gorivo za kombajn mora da se uzme, pravimo restrikciju na drugoj strani. Ja priče o tome da nema para slušam godinama, a sve mi se više čini da nema volje. Još mi više smeta što se svaka izjava koju damo tumači kao politika, a ne kao ekonomska, realna priča – kaže  Miroslav Kiš, predsednik UO Asocijacije poljoprivrednika Srbije.
 
Inače, smanjenje akcize na gorivo, kojim bi država uticala na povoljnije cene, u vreme protesta građana pominjali su ministri Aleksandar Antić i Siniša Mali, ali se kasnije nisu više oglašavali o tome. Činjenica je da državna zahvatanja čine više od polovine cene goriva. Smanjenjem jedne fiskalne obaveze, akcize koja na litar dizela iznosi 53,2 a na benzin 54,5 dinara, najbrže bi se intervenisalo na tržištu dok se cene na svetskim berzama ne smire. Poslednji put takva intervencija je preduzeta 2012. kada je bila oročena na period od šest meseci.
  • miki

    23.06.2018 14:15
    gde su ljudi sa protesta, zasto su odustali, jel im neko pretio ?
  • Dejan

    23.06.2018 12:54
    Da se snizi akciza bar za dizel?? Posle svog *rdenja o zagadjenju,skinutim dpf filterima i blebetanju o zabranama istih??? Pa jel smo mi vozaci drugog reda sto vozimo na benzin ili ovi sto voze na plin??? Kad ce se vise regulisati teh.pregledi u ovoj RASPALIJI od drzave? Svaki dan vidim svakog drugog dizelasa koji pri najmanjem dodiru gasa purnja crn dim iz auspuha!! Auta od 10.000+ evra prvo sto bajro uradi je vadi dpf! Ovde treba kao u Grckoj uvesti 5x skuplje osiguranje za registraciju dizela da moze malkice da se dise ovde! Ako necete to gospodo onda svaki koji nema dpf,katalizator ili egr ventil NE MOZE DA PRODJE TEHNICKI jel to nije ni EURO1 motor onda!! Razmislite vi k**teni koji ste sve to odradili na kolima a brizne ste tatice kakav vam vazduh udisu deca!
  • Zadruga

    23.06.2018 12:39
    To ste birali pa sad uživajte
    Birali ste pa sad uživajte. Budite krezubavi i siroti. Ni u Zadruzi nije bolje. I ti tamo likovi su siroti pa su došli u Zadrugu da ih peče i skidaju do gole kože ne bi l' zaradili. To je recept za zalutale ovce.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena opojna droga, nezvanično saznaje Nova.rs.

Možda uopšte ne bude bagremovog meda

Naglo zahlađenje i veoma niske temperature nepovoljno su se odrazile na pčelarstvo, a od prve bagremove paše praktično neće biti nikakvog prinosa meda.

Brnabić saopštila: Svi izbori 2. juna

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je donela odluku da se prihvati zahtev stranaka opozicije da svi lokalni izbori budu održani zajedno sa beogradskim, 2. juna.