Korisnici droga sve mlađi

Kako je pokazalo istraživanje sprovedeno u Novom Sadu, korisnici droga su iz godine u godinu sve mlađi
Prema podacima koje je u istraživanju dobila Specijalna bolnica za bolesti zavisnosti Vita, potvrđeno je da je veliki broj mladih ljudi na različite načine izložen psihoaktivnim supstancama, a čak 74 odsto ispitanika reklo je da zna nekoga ko korusti drogu.
 
Takođe, 59 odsto ispitanika starosne dobi od 15 do 30 godina, kazalo je da im je droga bila ponuđena, dok 54 odsto njih tvrdi da znaju od koga mogu da je kupe. 
 
Da je neku vrstu droge i probalo kazalo je 28 odsto ispitanika. Istraživanje je pokazalo i da se tržište nedozvoljenih sredstava takođe izmenilo i da se mladima sve više nude sintetičke droge. 
 
Direktorka Specijalne bolnice za bolesti zavisnosti u Drajzerovoj u Beogradu Mira Kovačević izjavila je da raste broj mladih koji probaju ili imaju bilo kakva iskustva sa psihoaktivnih supstancama, ali da to ne znači da automatski raste broj mladih zavisnika.
 
Ukazujući na ulogu roditelja, Kovačević je kazala da, kako se čini, roditelji greše kada misle da je dete koje je napunilo 12, 13, 14 godina već dovoljno zrelo, odgovorno, odraslo i da ne moraju dalje da vode računa o tome s kim se druži, kako provodi slobodno vreme, gde izlazi, s kim izlazi.
 
Navela da se toj bolnici sve češće obraćaju škole, naročito privatne, koje imaju mogućnost da organizuju aktivnosti edukacije učenika o ovom problemu, sa željom da im se pomogne jer su primetili među svojim đacima da se polako širi pojava da deca konzumiraju supstance i da su pod dejstvom supstanci čak i na školskom času.
 
Podsetimo, u proteklih nedelju dana u Srbiji su preminula tri tinejdžera od predoziranja narkoticima, jedan u Beogradu, jedan u Kragujevcu i jedan u Bačkoj Palanci.
  • Legalista

    27.06.2018 10:27
    Misliti o tome
    Legalizacija marihuane bi upravo umanjila broj maloletnika koji je konzumiraju.
    Ovo zato što je sada njena prodaju apsolutni ilegalna i dilere ne zanima ko ima koliko godina. Šta više, najbolje mušterije su tinejdžeri.
    Legalizacija bi pooštrila kontrolu i teško stečene dozvole prodavci ne bi rizikovali da izgube prodajom marihuane klincima...
    Osim toga naravno tok novca bi prešao u leganle tokove, otvorila bi se nova radna mesta i slično. Samo se informišite šta su države koje su legalizovale marihuanu dobile i postigle tim činom...
  • Boris Tadic

    26.06.2018 23:07
    Dobro je da nisu stariji u pitanju. Za mlade brze bolje i jace je uvek na strani pobednika ali i gubitnika. Mi smo najaci kada gubimo i primitivnost je prednost. Samo jaki opstanu u srbskoj sparti na odmoru u grckoj.
  • nekotamo

    26.06.2018 16:14
    evolucija
    Jeste primetili da se stvari jednostavno neminovno menjaju....tinejdzeri sve ranije dolaze u kontakt sa stvarima koje ne umeju da ishendlaju (sex..droga..)...jer su jos mali i naivni. Narkotici su nacin da covek pobegne od problema. Labilne osobe (sto je vecina klinaca) ovo dovodi u problem. Roditelji treba da naprave normalan odnos sa decom i da budu svesni da ce verovatno kad tad probati nesto, a ako/kad vec probaju, treba im objasniti da shvate kakve su posledice. (ovo je pod uslovom da roditelj zaista zna sta prica posto vecina se samo dere kako je to zlo..i pojma nema sta prica, te, uputite se makar iz neke strucne literature, molim vas). Policija treba da radi svoj posao i skloni dilere. I kao drustvo treba da obrazujemo mlade. Al drustvo je nase trulo, a policija...znamo kakva. i sto je gore u zemlji, vece su sanse da klinci beze iz realnosti.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija