Svaki peti poslanik u Skupštini Srbije ima najmanje dve plate

Svaki peti poslanik u Skupštini Srbije, mahom iz vladajuće koalicije, pored obaveza u republičkom parlamentu obavlja i neku drugu funkciju ili po nekoliko dodatnih poslova.
Svaki peti poslanik u Skupštini Srbije ima najmanje dve plate
Foto: 021.rs
Kako piše "Danas", uglavnom za dodatne napore poslanici su i dodatno plaćeni i te nadoknade, ukoliko su u pitanju državni poslovi, uglavnom su na nivou prosečne plate u Srbiji, koja iznosi oko 50.000 dinara, a ako je reč o angažovanju u privatnoj firmi suma zna da bude i mnogo veća. Mora se pritom reći da oni ne krše zakon, već samo koriste privilegiju što su u vlasti, jer je svako od njih unapred pribavio saglasnost skupštinskog Administrativnog odbora, a u velikom broju slučajeva za dodatno angažovanje nije im ni potrebno odobrenje Odbora, ali ni Agencije za borbu protiv korupcije, jer državni funkcioneri, prema zakonu, mogu da imaju duple funkcije ako time nisu u sukobu interesa.
 
Na pitanje kako fizički uspevaju da ispune sve obaveze, poslanici odgovaraju da se "sve može kad se čovek dobro organizuje". 
 
Kako navodi "Danas", neki od poslanika sa više poslova su Vladimir Đukanović (SNS), Darko Laketić (SNS), koji je jedno vreme radio tri, pa čak i četiri posla. Tu su i Ivan Bauer (SDPS), Aleksandra Tomić (SNS), predsednica Skupštine Maja Gojković, Dušan Bajatović (SPS), Petar Petrović (JS)...
 
Profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Ljubodrag Savić kaže da se tokom mandata, mimo zvanično prijavljenih zarada i raznih naknada, vrti na desetine hiljada evra, pri čemu mnogi od njih imaju i druge biznise, razvijene dok su bili na vlasti, a koje kriju "kao zmija noge".
 
"To je posledica jednog iskrivljenog stava da ljudi na čelnim funkcijama ne treba da imaju visoke plate. Mislim da bi mnogo bolje bilo da se oni pošteno plate, da mogu da se posvete tom poslu, jer nije lako biti predsednik države ili poslanik. Možda bi se na taj način iskorenilo gledište da je odlazak na neku poziciju u sistemu prilika kojom će da se obezbede unuci. Ali, vlast ovde nije spremna da promeni ambijent, oni mogu da rade šta god hoće, a i opozicija se o tome mnogo ne oglašava, kao da između njih postoji prećutni dogovor", dodaje Savić.
  • N.Sad

    14.07.2018 14:40
    Nedolazak na posao se ne placa osim u skupstini i jav preduzecima.Mi kao tezimo ka EU? Pa tek onda cemo naje... mislim na drzavu i na narod.
  • Saruman

    14.07.2018 13:30
    Njih i da platiš pošteno oni će nastaviti da primaju plate. Lopov kad ukrade i to niko ne primeti, on se ohrabri i nastavi da krade....sve češće i sve više
  • Ana

    14.07.2018 13:16
    Napredno
    Ha ha ha -moze im se .7miliona ovaca za sisanje!!!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.