Nacrt Zakona o rodnoj ravnopravnosti od jeseni u Skupštini

Javna rasprava o Nacrtu zakona o rodnoj ravnopravnosti je završena, a predloženi zakonski akt na jesen će se naći u redovnoj skupštinskoj proceduri, izjavila je danas ministarka zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović i izrazila uverenje da će Zakon biti usvojen do kraja godine.
Nacrt Zakona o rodnoj ravnopravnosti od jeseni u Skupštini
Foto: Pixabay
Ona je navela da je predloženi Zakon prošao pet javnih rasprava, a to što je bilo različitih mišljenja i polemika, kako kaže, moglo je samo da doprinese kvalitetu zakonskog akta.
 
"Bilo je mogućnosti da civilni sektor i akademska zajednica javno učestvuju u debatama uz mogućnost i pisanih sugestija. Sve je to uzeto u obzir i tekst će biti u parlamentu već tokom letnjih meseci, a na jesen u proceduri", rekla je Đukić Dejanović na tribini ''Nestaje li Srbija - Populaciona i demografska politika''.
 
Govoreći o merama nove Strategije za podsticaj rađanja, koja se primenjuje od 1. jula ove godine, Đukić Dejanović je najavila da će sledeće sedmice biti dodeljeni ugovori o dodeli bespovratnih namenskih sredstava u iznosu od 500 miliona dinara gradonačelnicima i predsednicima opština iz 61 lokalne samouprave u Srbiji.
 
Kako je rekla, ta sredstva opštine i gradovi moraće da troše isključivo u skladu sa projektima sa kojima su konkurisali.
 
"Novac će se trošiti u skladu sa prioritetima, bilo da je reči o podršci starta-apovima i mladim parovima koji počinju da rade ili za obnovu i izgradnju vrtića. Subotica je, recimo, tražila novac za obnovu kuhinje za predškolske ustanove koja je napravljena pre 30 godina kada je, kako su naveli, spremali 450 obroka dnevno, a danas čak 12.000 za teritoriju cele opštine", kazala je ministarka i dodala da će taj grad dobiti 30 miliona dinara.
 
Đukić Dejanović je naglasila da je nova Strategija podsticanja rađanja obogaćena novim segmentima kao što su pitanja migracija i starenjem i brigom o starima. Prema njenim rečima u cilju podsticanja rađanja i popravljanja demografske slike, potrebno je raditi na stimulativnim merama, koje se odnose na ekonomsko snižavanje cene roditeljstva, usklađivanje rada i roditeljstva, edukaciju o reproduktivnom zdravlju...
  • Hm

    14.07.2018 10:42
    "Rodna ravnopravnost" u Srbiji - jako smešno

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Možda uopšte ne bude bagremovog meda

Naglo zahlađenje i veoma niske temperature nepovoljno su se odrazile na pčelarstvo, a od prve bagremove paše praktično neće biti nikakvog prinosa meda.

Brnabić saopštila: Svi izbori 2. juna

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je donela odluku da se prihvati zahtev stranaka opozicije da svi lokalni izbori budu održani zajedno sa beogradskim, 2. juna.