Oslobođeni svi optuženi u slučaju "Stečajna mafija"

Apelacioni sud u Beogradu pravosnažno je oslobodio optužbi sve optužene u slučaju poznatom kao "Stečajna mafija", koji je pokrenut pre više od 12 godina.
Oslobođeni svi optuženi u slučaju "Stečajna mafija"
Foto: Pixabay
Tom odlukom preinačena je prvostepena presuda Specijalnog suda u Beogradu kojom su četvorica optuženih prošle godine bili osuđeni na zatvorske kazne, a potvrđen je deo presude kojim su ostali okrivljeni bili oslobođeni optužbi.
 
Presuda je preinačena i pravosnažno su oslobođeni optužbi sin glumca Velimira Bate Živojinovića, Miljko Živojinović koji je bio stečajni upravnik GO "Rad", zatim Milivoje Mirković, Ljubiša Mitić i Anđelko Bitević. Oni su prvostepenom presudom bili osuđeni na kazne zatvora od dve do četiri i po godine.
 
Oštećeno preduzeće GP "Rad" u stečaju je radi ostvarivanja svog imovinsko-pravnog zahteva upućeno na parnicu.
 
Oslobađajuća presuda je potvrđena nekadašnjem predsedniku Trgovinskog suda u Beogradu Goranu Kljajeviću pa je pravosnažno oslobođen svih optužbi za zloupotrebe u vezi sa "Poštanskom štedionicom", "C marketom" i GP "Rad". Takođe je potvrđena i oslobađajuća presuda Sekuli Pjevčeviću, Zoranu Jovanoviću, Radisavu Jocoviću i Srboljubu Spasiću.
 
U obrazloženju presude Apelacionog suda navodi se da nije dovedeno u sumnju zaključivanje prvostepenog suda da nije dokazano da je Goran Kljajević kao predsednik Trgovinskog suda u Beogradu primio poklon da izvrši službenu radnju koju ne bi smeo izvršiti. U odnosu na Živojinovića, Mirkovića, Mitića i Bitevića prvostepena presuda je preinačena imajući u vidu da je Apelacioni sud našao da nisu dokazani navodi da su okrivljeni izvršili krivična dela koja im se stavljaju na teret, navodi se u odluci.
 
Ovu odluku Apelacioni sud je doneo nakon što je u maju sam održao drugostepeni pretres i izveo dokaze koje je smatrao ključnim. Prva pravostepena presuda je bila ukinuta i suđenje je bilo ponovljeno. Pojedine optužbe protiv nekih okrviljenih su odlukom Apelacionog suda iz 2015. godine pravosnažno odbijene zbog zastarelosti.
 
Pravosnažnom odlukom Apelacionog suda 2015. godine Kljajević, Nemanja Jolović i Sekula Pjevčević oslobođeni su optužbe da su od 2003. godine do 2006. godine, u Beogradu, izvršili krivično delo zločinačko udruživanje, odnosno da su delovali kao organizovana kriminalna grupa.
 
Nakon ove odluke Viši sud je morao da isplaćuje oslobođenima, odnosno njihovim braniocima milionske troškove postupka, zbog čega je račun tog suda više puta u toku prošle godine bio u blokadi. Do sada im je vraćeno više od 300 miliona dinara.
  • Kilobajt

    18.07.2018 15:45
    Najgore je prosao onaj lik sto je izvrsio samoubistvo. Da je sacekao docekao bi oslobadjajucu presudu...
  • pera

    14.07.2018 14:51
    ..
    A sad krecu tuzbe za isplatu milionskih odsteta.
  • Kriket

    14.07.2018 13:18
    Eto
    Baš na godišnjicu rođenja Verice Barać, simbolika neka, verovatno.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija