Đaci ostaju u Španiji, agenciji se oduzima licenca, disciplinski postupak protiv profesorke

Učenici iz Beograda koji su otputovali u Španiju, ipak se neće vrati danas kući, već će ostati do kraja aranžmana u letovalištu Ljoret de Mar.
Đaci ostaju u Španiji, agenciji se oduzima licenca, disciplinski postupak protiv profesorke
Foto: Pixabay
Do obrta je, kako je rečeno Novostima u ministarstvu turizma, došlo jer je organizator sakupio i uplatio, novac za aranžman.
 
"Deca su dobro, vesela su i nasmejana. Smeštena su u hotelu "Samba" u letovalištu Ljoret de Mar, gde će ostati do petka, kada je i bilo planirano da se vrate", kaže pomoćnik ministra Vera Božić Trefalt. Ona je dodala da su deca mogla i danas da budu vraćena kući, ali da su odlučila da ostanu do kraja aranžmana.
 
Protiv vlasnika agencije će biti, kako rečeno Novostima pokrenut postupak. Ministar trgovine i turizma Rasim Ljajić rekao je da ceo slučaj nema veze sa turizmom i da je "malo reći da je reč o prevari".
 
Prema njegovim rečima, turističkoj agenciji "B2R" biće oduzeta licenca, jer je prevarila beogradske gimnazijalce kojima nije uplatila smeštaj u špаnskom letovаlištu. Ljajić je za RTS izjavio da je osobi koja se nalazila na licu mesta sa učenicima licenca oduzeta pre mesec dana i da je on, da bi organizovao putovanje, našao agenciju koja regularno posluje. Kako je naveo, oni su zajedno učestvovali u prevari roditelja i dece.
 
Ministar je apelovao na putnike da uvek imaju ugovor o putovanju i da ne pristaju ni na kakve priznanice da su uplatili neka sredstva, jer na osnovu ugovora mogu da se sprovode postupci. U ovom slučaju, kako je rekao Ljajić, na sreću postoje priznanice da su roditelji uplatili novac, ali šteta je mnogo veća i tiče se imidža agencija i turizma. 
 
Naveo je da će po važećem zakonu, agenciji biti oduzeta licenca, ali da tu ima posla i za druge organe, ne samo za turističku inspekciju. Dodao je da se vodilo računa da se ne ugase male agencije, ali da će morati da se uvede red i da se pooštre uslovi kako bi u biznis ušli samo oni koji znaju da rade taj posao. 
 
"Ne može svako kome padne na pamet da osnuje agenciju sa jednim ili dva zaposlena, da uzima ovolike pare, a mi posle da jurimo osiguravajuća društva da se ta sredstva nadomeste, dok je neko zaradio novac od klasične prevare", rekao je Ljajić. 
 
Razmišlja se o mogućim zakonskim rešenjima koja bi mogla da uključuju veće garancije i veći keš depozit za osnivanje agencija koji bi mogao da bude minimum 10.000 evra. Ministar Ljajić kaže da je postojeći zakon po evropskim standardima, ali da ne postoji društvena svest i da se zato dešavaju prevare. 
 
On je apelovao na građane i da se što više informišu pre odlaska na putovanje i uplate aražmana, da vide s kim imaju posla i da li je nekome oduzeta licenca, ističući da je potrebno odvojiti žito od kukolja. 
 
Disciplinski postupak protiv profesorke
 
Ministarstvo prosvete saopštilo je da ne snosi odgovornost za letovanje đaka u Španiji. 
 
Kako su saopštili, letovanje u Španiji, tokom kojeg su učenici beogrаdskih školа imаli problem sа smeštаjem, orgаnizovаlа je sаmostаlno profesorkа istorije u Devetoj gimnаziji Snežаnа Mаrtić i protiv nje će biti pokrenut disciplinski postupak u školi. 
 
Dodaju da "školа i Ministаrstvo prosvete ne mogu preuzeti nikаkvu odgovornost, jer je profesorkа putovаnje orgаnizovаlа u sopstvenoj režiji, bez ikаkvog učešćа škole i sаglаsnosti ministаrstvа". Ministarstvo je navelo i da su u godišnjem plаnu rаdа škole zа školsku 2017/2018. godinu ekskurzije orgаnizovаne u jesenjem periodu 2017. 
 
Podsećamo, učenici Devete beogradske gimnazije, Prve ekonomske i još nekih beogradskih škola su preko turističke agencije otišli na letovanje u Španiju sa profesorkom, ali ih tamo u petak nisu sačekale hotelske sobe koje su uredno platili. Kada su stigli u hotel, na recepciji im je rečeno da njihov boravak nije plaćen.
 
Iako je trebalo da u hotelske sobe budu smešteni još tokom prepodneva, srednjoškolci su dan proveli u holu hotela, dok im je, prema rečima roditelja, zatraženo da plate prenoćište. U hotelu je tokom večeri bila i španska policija.
 
Jedan od roditelja kaže da su zaposleni u hotelu, posle određenog vremena, dozvolili učenicima da iskoriste toalete u tri sobe kako bi mogli da se istuširaju, a kasnije su im dali i večeru. Jedan deo učenika, uspeo je samostalno da nađe smeštaj u drugom hotelu, koji su morali da plate.
  • Станко

    17.07.2018 11:37
    ЛЕПО
    Кполико се професорка уталила у овом аранжману. Још и летовање бесплатно.
  • sao mi

    16.07.2018 23:51
    Nebuloze
    Ako građanin mora da proverava investitora, turističku agenciju, poslovnog partnera, zdravstvenu /obrazovnu ustanovu; u krajnjem slučaju verovatno i organe reda, mira i - advokate t.j. advokatske kancelarije - šta onda rade 'foteljaši' ili se čeka da Aleksandar Vučić počne i da proverava pa da saopšti ministrima šta treba da rade.
  • Panona

    15.07.2018 10:18
    Licimuri
    Navedeno puno ime i prezime nastavnika, a imena lopova, dilera i drugih kriminalaca se u sličnim vestima uglavnom ne navode. Većina nas je barem jednom išla sa školom na ekskurzije i sada, sa ove vremenske distance, može se razumeti koliku odgovornost preuzima nastavnik, pa za to i treba da bude plaćen. Dobro plaćen. A ministar, koji je takođe plaćen, dobro plaćen za nerad, umesto da mrsi, treba da preuzme svoj deo odgovornosti i izuzme se već jednom sa političke scene Srbije, jer je nesposoban. Vlasnika agencije adekvatno kazniti za primer ostalima.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.