Funkcioneri će morati da prijavljuju dragocenosti koje imaju i imovinu roditelja

Političari i javni funkcioneri moraće ubuduće da prijavljuju Agenciji za borbu protiv korupcije ne samo svoju imovinu, prihode i gotovinu, već ako Agencija to zatraži i imovinu svojih roditelja, usvojitelja, dece i usvojenika.
Funkcioneri će morati da prijavljuju dragocenosti koje imaju i imovinu roditelja
Foto: Pixabay
Ovo predivđa novi Nacrt zakona o sprečavanju korupcije, koji se dugo čekao, a od nedavno se nalazi na sajtu Ministarstva pravde.
 
Značajna novina je da Agencija može da pokrene postupak ako sumnja na korupciju i na osnovu anonimne prijave, što do sada nije bio slučaj, a detaljnije je uređeno i njeno postupanje po pretpostavkama. Nacrtom je proširen i krug podataka koji će javni funkcioneri morati da dostave kada prijavljuju imovinu, prenose "Novosti".
 
Među obaveznim informacijama sada su i podaci o finansijskim instrumentima koje imaju u vlasništvu (akcije, obaveznice, depoziti), preduzetničkoj delatnosti ako se time bave pored vršenja javne funkcije, o gotovom novcu, zakupljenim sefovima i vrednim stvarima koje imaju, kao što su dragocenosti, nakit i umetnička dela veće vrednosti.
 
Objavljena verzija rezultat je nedavno okonačane javne rasprave. Nacrt zakona poslat je na ekpertizu u Brisel, a posle unošenja eventualnih sugestija, biće prosleđen Vladi, pa poslanicima.
 
Ako agencija posumnja...
 
Novo je, na primer, i ovlašćenje Agencije da ako posumnja na nepravilnosti u radu organa vlasti, može da podnese predlog za nadzor organu koji mu je nadređen. Ako oceni da u radu državnog organa postoje okolnosti koje mogu prouzrokovati korupciju, ona može da izda preporuku sa merama za otklanjanje takvog stanja.
 
Detaljnije se uređuju i pojmovi organa javne vlasti, javnog funkcionera i funkcije, a pooštrena su pravila kada su u pitanju duple funkcije. Proširene su nadležnosti agencije pa će ona imati ovlašćenja da daje mišljenja o proceni rizika od korupcije u nacrtima zakona. To znači da će nadležna ministarstva u postupku pripreme zakona iz oblasti posebno rizičnih za nastanak korupcije morati da pribavljaju mišljenje Agencije.
 
Precizne su odredbe koje se odnose na postupak u kome se odlučuje o povredi zakona. Ovaj postupak se vodi u slučaju sumnje o postojanju sukoba interesa, nespojivosti javne sa drugim funkcijama i poslovima funkcionera, povrede pravila koja se odnose na kumulaciju javnih funkcija i prijem poklona odnosno prijavljivanje imovine i prihoda.
 
Kaznene odredbe za neprijavljivanje imovine ili davanje lažnih podataka su zadržane, ali je proširen broj prekršaja za koje se mogu izreći. Produžen je rok za pokretanje i vođenje prekršajnih postupaka na dve godine od dana kada je prekršaj učinjen.
 
Agencija može pribavljati dodatke od banaka, finansijskih institucija i drugih pravnih lica samo uz saglasnost javnog funkcionera. To znači da bankarska tajna uprkos spekulacijama ostaje neprikosnovena.
 
Promenjeno ime
 
Zakon je izrađen radi usklađivanja pravnog okvira kojim se uređuje sprečavanje korupcije sa preporukama GREKO, ali zato što je aktuelni Zakon o Agenciji za borbu protiv korupcije na snazi punu deceniju. Ime zakona je promenjeno jer osim što uređuje nadležnost i rad Agencije on sadrži određene odredbe vezane za sprečavanje sukoba interesa, kumulaciju javnih funkcija, prijavljavanje imovine i prihoda...
  • Pićuka

    16.07.2018 09:05
    A poreklo imovine? To nije bitno.
  • radmilla

    15.07.2018 19:53
    arsenije
    da i direktori J.P. i J.K.P. konacno odgovaraju za kojkakve pronevere,kao i za nastimovane javne nabavke da im posle ne nicu apartmani po Zlatiboru i namestaji od ruzinog drveta...
  • He he he

    15.07.2018 19:39
    A da zabranimo da se famijilija funkcionera zapoljava u javnom sektoru?
    To bi ih više pogodilo...
    Čim zaposle ženu, sestru, šurnjaju i decu, to je mesečni prihod preko 20.000 eur iz budžeta,legalan i neoporezovan.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena opojna droga, nezvanično saznaje Nova.rs.

Možda uopšte ne bude bagremovog meda

Naglo zahlađenje i veoma niske temperature nepovoljno su se odrazile na pčelarstvo, a od prve bagremove paše praktično neće biti nikakvog prinosa meda.

Brnabić saopštila: Svi izbori 2. juna

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je donela odluku da se prihvati zahtev stranaka opozicije da svi lokalni izbori budu održani zajedno sa beogradskim, 2. juna.