Preminuo mladić koji se otrovao pečurkama

Mladić iz okoline Negotina, koji se nedavno otrovao pečurkama, preminuo je u subotu uveče na VMA.
Preminuo mladić koji se otrovao pečurkama
Foto: Pixabay
Kako pišu "Novosti", Slađan Aleksandrović (31) i njegov deda Vojislav (86) iz Malajnice otrovali su se pečurkama i 9. jula su, posle dijagnoze u ZC Negotin, prevezeni na VMA u nacionalni centar za kontrolu trovanja.
 
U ZC Negotin urađene su laboratorijske analize "patoloških heptograma i azotnih materija u krvi", na osnovu kojih je konstatovano da je mladić u veoma teškom stanju. Posle transporta na VMA, on je priključen na hemodijalizu.
 
Mladić je preminuo usled teškog oštećenja jetre uzrokovanog trovanjem.
 
Kako "Novosti" saznaju, njegov deda se dobro oseća.
 
Oni su se otrovali zelenim pupavkama, jednim od najotrovnijih gljiva na našim prostorima, koje su pomešali sa "jajčarama" (takođe iz familije pupavki). Zelena pupavka je izuzetno opasna je ni termičkom obradom i sušenjem ne gubi svoja otrovna svojstva. Ona postoji i u varijantama bele, smeđe i žute boje, zbog čega ih je verovatno i zavarala.
  • Z

    16.07.2018 12:40
    Svi mi imamo u najavi sl sudbinu samo dal je pečurkama, lud klinac, navijac, komšija mnogo za nabrajanje
  • Vladimir

    16.07.2018 11:31
    Nisu dvojnice
    I pupavka i jajčara su amanite i u određenom stadijumu razvoja mogu malo podsećati što se oblika tiče. Boja ih definitvno odaje jer je pupavka zelena a jajčara narandžasto crvena.
  • marko

    16.07.2018 11:01
    Ne znam puno o gljivama, ali pogledao sam kako izgledaju te jajčare i iskreno uopšte mi nije jasno kako su ih pomešali... jajčare su tamno crvene onako boje kao crepovi, a ove što su jeli - zelene pupavke - su bledo zeleno braon.

    Nisam stručnjak, ako ima neko od komentatora ko se bavi gljivama možda da nam objasni.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Počinje popis belih roda u Srbiji

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije saopštilo je danas da će od 22. aprila do 31. maja raditi prvi krug popisa belih roda u Srbiji, a u drugom krugu popisivaće rode od 17. juna do 15. jula.