Ukinuto 360 invalidskih penzija, u 16 slučajeva moguće krivične prijave

Kontrolom koja je u Fondu PIO izvršena po nalogu Ministarstva za rad, ukinuto je pravo na invalidsku penziju za 360 korisnika za koje je utvrđeno da su ih neosnovano dobili, uglavnom na osnovu neverodostojne medicinske dokumentacije.
Ukinuto 360 invalidskih penzija, u 16 slučajeva moguće krivične prijave
Foto: Pixabay
Pozivajući se na svoje izvore, "Blic" piše da je 16 slučajeva lažiranih penzija prijavljeno tužilaštvu radi pokretanja krivičnih prijava.
 
Drugi način je uslužno pravljenje medicinske dokumentacije koju su potpisivali lekari u kliničkim centrima, a bilo je i slučajeva kada je umesto podnosioca zahteva na veštačenje izlazila druga, obolela osoba, uz falsifikovanu ličnu kartu.
 
Od 360 ukinutih penzija, u 160 slučajeva je to učinjeno zbog neodazivanja na kontrolni pregled.
 
Inače, najveći broj novostvarenih invalidskih penzija je ostvareno zbog kardiovaskularnih oboljenja, na drugom mestu su karcinomi, a ne trećem psihijatrijske bolesti.
 
"Od 10. septembra 2014. godine do kraja 2017. Fond PIO je sproveo kontrolu invalidskih penzija, po osnovu Instrukcije Ministarstva za rad, zapošljavanja, boračka i socijalna pitanja. U postupku kontrole određeni broj penzija je ukinut, a za 16 osoba predmeti su prosleđeni tužilaštvu, radi pokretanja krivične prijave", naveli su za Blic u Ministarstvu za rad.
 
Ako je neko ozbiljno bolestan, nevažno je koliko ima godina, a jedini uslov je da ima najmanje pet godina staža. Ukoliko je reč o povredi na radu u tom slučaju dužina staža nije bitna.
 
List piše i da je zbog malverzacija sa invalidskim i strosnim penzijama od 2010. do 2014. uhapšeno 20 osoba.
  • Pile

    08.09.2020 09:59
    Svako zna
    Svako od nas zna bar po jednu osobu koja je neosnovano dobila penziju i nista se ne desava jer pojeo vuk magarca to je samo novinarska tema za jedan dan.
  • Ko to brani

    16.07.2018 12:38
    navali narode
    mozda samnom nije nesto u redu kad mislim da oni koji su uzeli nesto nezakonito to treba da vrate.Ove stagod je ko maznuo nije vratio.
    Moguce krivicne prijave dakle MOŽDA.
    Sta je onda to što će gradjane sprečavati da to ne rade i dalje.
    Tako mali rizik manji nego kod kradje bicikla a ogromna korist.
    Radi smanjenja troskova po ledjima naroda najbolje da se te komisije i sudovi koji se bave ovom vrstom kriminala raspuste da ne prave samo štetu.
  • Miloš penzioner

    16.07.2018 11:54
    Crnogorski lobi
    Koliko se sećam priča dok sam radio, najviše mućki sa invalidskim penzijama su pravili Crnogorci, oni su imali i doktora zemljaka koji im je izdavao lažna uverenja, a imali su i zemljaka u PIO Fondu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.