U Srbiji 113 stranaka, mnoge odavno ne postoje

U Srbiji zvanično postoji 113 partija, a samo njih tridesetak je politički aktivno, pišu današnje "Novosti".
U Srbiji 113 stranaka, mnoge odavno ne postoje
Foto: 021
Poslanike i odbornike u republičkim, gradskim i opštinskim parlamentima ima oko tridesetak stranaka, a istraživanja kažu da bi cenzus na republičkim izborima prešle samo dve - naprednjaci i socijalisti.
 
Prema evidenciji Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, čak 72 zastupaju prava manjina, a od toga sedam stranaka zastupa Ruse u Srbiji (prema poslednjem popisu u našoj zemlji ih ima 3.247), dve koje se bore za prava Grka (živi ih 725 u Srbiji) i po nekoliko "zastupnika" Bugara, Vlaha, Albanaca, Mađara, Bunjevaca, Crnogoraca, Goranaca. 
 
Stranke se iz registra brišu ako u Ministarstvo državne uprave stigne obaveštenje da su odlučili da se gase. U suprotnom, mogu formalno da "žive" zauvek. 
 
Mnoge od stranaka sa spiska, osim na papiru, odavno ne postoje - na sajtovima su poslednji put bili aktivni pre nekoliko godina, a brojevi telefona koji su navedeni za kontakt nema u imenicima, pišu "Novosti".
  • Citaoc

    16.07.2018 09:18
    Zanimljivo...U Americi 230 miliona ljudi samo dve partije: demokrate i republiknaci. U zemlji Srbiji oko 7 miliona ljudi, a 113 partija...
  • BulevarEvrope

    16.07.2018 09:15
    sto bi nas narod rekao mnoze se kao smerovi na FTNu.
  • razocarani glasac

    16.07.2018 08:09
    Stvarno ih je previse...
    Hoce li vec jednom "neko" da pogasi te fantomske stranke !?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.