Poslanici od sutra raspravljaju da li ćemo rođenjem svi automatski biti donori

Pred poslanicima će, između ostalog, sutra biti Zakon o transplantaciji organa, koji predviđa da svi građani rođenjem automatski postaju donori.
 Poslanici od sutra raspravljaju da li ćemo rođenjem svi automatski biti donori
Foto: Pixabay
Direktorka Uprave za biomedicinu Vesna Rakonjac rekla je za RTS da rođenjem svi imamo pravo da postanemo donori, kao što zakon kaže, ukoliko izričito ne ostavimo pisani ili usmeni dokument da to ne želimo. Ističe da poslednju reč daje porodica.
 
"Opredelili smo se za ovakav oblik zato što želimo da imamo izuzetan pijetet prema preminuloj osobi i poštovanje prema porodici i da ne ostavimo ni trunku sumnje da će moći da se manupuliše organima i da tu bude nešto što nije transparentno", kaže dr Rakonjac.
 
Kao kaže doktorka, svaka osoba treba da razgovara sa svojim članovima porodice i da se jasno definiše da li želi da bude donor ili ne želi. Nakon smrti, porodica je ta koja će na osnovu želje preminule osobe i na osnovu svojih unutrašnjih osećanja da ili ne da saglasnost.
 
"Na nama je da radimo sa porodicama, sa građanima da im objasnimo da je mnogo važno da budemo svi potencijalni donori, jer 20 puta je veća verovatnoća da će nam u životu zatrebati organ nego da taj organ nekom poklonimo", istakla je ona.
 
Kako kaže, pokazalo se da je u odnosu na prethodni zakon, potpisivanje donorske kartice iziskivalo veliki trošak koji nije doveo do adekvatnih rezultata.
 
"Registre nedavalaca organa nećemo imati, imaćemo inspektora u okviru Uprave za biomedicinu koji će kontrolisati sve zdravstvene ustanove koje se bave ovim poslovima, bilo da se radi o centrima za transplantaciju ili o donor bolnicama", zaključila je doktorka Rakonjac.
 
O čemu će još na sutrašnjoj sednici raspravljati poslanici, možete pročitati OVDE.
  • niko

    22.07.2018 06:27
    Sramotno je za osobu sa tako visokom akademskom titulom da se gadja pijacarskim statisikama.
    Gospodjo doktorice, molim vas, tacno navedite detalje naucnog istrazivanja na koji se pozivate za dvadeset puta vecu potrebu za donacijom organa nego za ponudu istog.

    U protivnom doktorice, uknjizite svoju hitnu potrebu za mozgom I akademskim obrazovanjem naucnog istrazivanja I koristenja hipoteza.
    Nemojte nikada zaboraviti gospodjo doktorice da navodjenje laznih informacija u smislu motivisanja javnih medija je krivicno delo... cak I u Srbiji.
  • Mislilac

    19.07.2018 22:43
    Ne želim
    Ne želim biti automatski donor. Ima da budem pitan da li hoću ili ne!!!
  • Doveli ujku iz dalek

    18.07.2018 15:43
    elektronicara
    jel cuo neko za pisi brisi . Elektronsko vodjenje sad te ima sad te nema
    Neka novinari saznaju sta narodu daju da potpise u Betaniji? O kakvoj se američkoj izjavi radi.To nam je vaznije nego da li Gastoz pored sline nekom prosuo i spermu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Možda uopšte ne bude bagremovog meda

Naglo zahlađenje i veoma niske temperature nepovoljno su se odrazile na pčelarstvo, a od prve bagremove paše praktično neće biti nikakvog prinosa meda.

Brnabić saopštila: Svi izbori 2. juna

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je donela odluku da se prihvati zahtev stranaka opozicije da svi lokalni izbori budu održani zajedno sa beogradskim, 2. juna.