Šta pokriva "pomoć na putu", a šta ne

Prodaja "paketa pomoći na putu" raste u vreme godišnjih odmora, kada veliki broj turista svojim automobilima kreće na putovanje.
Šta pokriva "pomoć na putu", a šta ne
Foto: 021.rs
Portal Kamatica je istraživao ko sve prodaje ove vrste osiguranja, kao i šta se dobija za novac koji se uplati.
 
Auto-moto savez Srbije, koji je inače udruženje građana, odnosno nacionalno udruženje vozača, u ovoj oblasti ima najdužu tradiciju. Od početka ove godine promenili su nekadašnju praksu. Najveća izmena tiče se porodice člana AMSS. Na osnovu novog pravilnika za njih više ne važe nikakve pogodnosti koje su do sada mogli da koriste.
 
"Članske pogodnosti od sada imaju samo članovi AMSS. Članovi porodice vozača, rodbina ili prijatelji takođe ako žele, mogu biti naši članovi i mogu prilikom učlanjenja za paket koji uzimaju, prijaviti ono vozilo kojim putuju i zatim koristiti tehničke, a posebno ostale pogodnosti članstva. Jedna osoba može imati više članskih paketa, ali uz jedan takav paket može biti prijavljeno samo jedno vozilo", kažu u Auto-moto savezu Srbije za Kamaticu.
 
Još objašnjavaju na primeru saobraćajne nezgode u inostranstvu. U tom slučaju refundacija prevoza do kuće dobija se samo za osobu, ili više njih, koje su i njihovi članovi. Svi ostali putnici u tom vozilu, čak i ako su porodica ili maloletne osobe, nemaju pravo na povraćaj troškova. Isti uslovi važe i za putovanja u Srbiji.
 
Osnovna članarina košta 800 dinara i važi samo za teritoriju naše zemlje, dok Super paket košta 2.250 ako se kupuje online, u suprotnom treba platiti 2.500 dinara. U ovaj paket, osim svih pogodnosti iz osnovnog samo više puta godišnje, spada i priznavanje troškova smeštaja i prevoza vozom ili autobusom. Korisnici oba paketa imaju i razne popuste u Srbiji i Evropi.
 
Pomoć na putu nudi i još nekoliko firmi. U pojedinim takvim kompanijama u ponudi imaju šest paketa pomoći na putu, koji su prilagođeni različitim tipovima i potrebama vozača i suvozača. Tako najjeftiniji paketi koštaju 990 dinara za godinu dana i obuhvataju i besplatan prevoz dva putnika. Najskuplji važe na teritoriji Srbije i Evrope, a na godišnjem nivou cena je 7.990 dinara.
 
Kada pomoć nije moguća
 
Kada uzmemo sve u obzir vozači bi pre kupovine paketa "pomoć na putu" trebalo dobro da se informišu šta je sve uključeno i da li je obezbeđen prevoz i smeštaj za sve putnike u automobilu kako na teritoriji Srbije tako i za teritoriju Evrope ukoliko često putuju van naše zemlje, piše Kamatica.
 
Vozači bi trebalo da budu pažljivi, jer "pomoć na putu" ne važi baš u svim situacijama. Osiguravajuće kuće mogu da odbiju da pokriju troškove u slučaju da je vozač bio pod uticajem alkohola ili narkotika, ako je uzrok kvara prethodno nestručno održavanje, ukoliko je do kvara ili oštećenja došlo zbog preterane istrošenosti pneumatika, prethodne neispravnosti vozila, nepridržavanja odredaba o zaštitnim merama.
  • Nomad

    17.07.2018 13:07
    Svake godine sam kupovao AMSS Super paket pomoć na putu, i na sreću nije mi trebao. Ove godine prvi put rešima da ne uplatim AMSS, već sam uzeo kod Dunava VIP paket jer sam dobio popust zbog kupovine putnog osiguranja.

    Malo je reći da sam razočaran šta njihova pomoć na putu pruža, tačnije ne pruža. Imao sam peh da mi auto stane u Makedoniji. Nije bio ozbiljan kvar, nešto što se sa alatom i rezervnim delovima rešava za 10 minuta. Kada sam pozvao kol centar i ispričao šta mi se desilo, odmah sam dobio odgovor da pomoć na putu u koju su uključene "popravke do 200e" to ne porkiva. Tačnije "popravke do 200e" su doduvavanje guma, donošenje goriva, startovanje na kablove i to je to. Ni objašnjavanje da ja mogu da otklonim kvar, samo da mi donesu alat i deo - ni to ne rade.
    No snašao sam se sam, i nastavili smo put sa minimalnim zakašnjenjem. Ne sporim da su ljudi u kol centru ljubazni, ali šta njihov paket pokriva je smejurija.
  • Johny O.

    17.07.2018 12:50
    putevi
    A o stanju puteva ništa? Naletiš na rupu na putu i oštetiš vozilo ? Šta je to onda? Ovo još jedna otimačina!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.