Inicijativa da Kuršumlija promeni ime u Bele Crkve

Patrijarh SPC Irinej podneo je inicijativu da Kuršumlija promeni ime i postane Bele Crkve.
Opština Kuršumlija je prihvatila inicijativu i sada su u toku pripreme za sprovođenje zakonske procedure za promenu imena, potvrdio je predsednik opštine Radoljub Vidić. Prema njegovim rečima, inicijativa za promenu imena nije ništa novo, ali se to do sada nije ozbiljnije razmatralo. 
 
"Opština Kuršumlija je prihvatila inicijativu patrijarha Irineja, da Kuršumlija promeni ime u Bele Crkve. To ime je iz srednjeg veka, dok je Kuršumlija tursko ime, iz turskog doba. Već su dogovori postignuti, sada nam ostaje da ispoštujemo zakonsku proceduru i vratimo našem gradu srpsko ime", rekao je Vidić. 
 
Arheolog Julka Kuzmanović Cvetković, koja je radila na arheološkim istraživanjima Nemanjine zadužbine crkve Svetog Nikole u Kuršumliji, smatra da ime Bele Crkve treba vratiti gradu kada Nemanjini manastiri budu potpuno obnovljeni. 
 
"Bojim se da će ostati na tome, da ovo samo bude jedna kozmetička promena, da se samo promeni ime, a da spomenici, crkve Svetog Nikole i Presvete Bogorodice, ne budu sačuvani za buduća pokolenja", kazala je. Prema njenim rečima, lako je promeniti ime, to je samo papir, ali treba stvoriti uslove za život i čuvanje spomenika. 
 
U anketi koju je reporterka agencije Beta sprovela u Kuršumliji, građani su podeljenog mišljenja. Dok jedni sa oduševljenjem prihvataju promenu imena, drugi negoduju jer ta promena iziskuje troškove oko promene dokumenata. Predsednik opštine smatra da građani neće imati troškove oko promene dokumentacije. 
 
"Nije tačno da su to veliki troškovi. Dokumenta se menjaju kad im istekne važnost i tada će biti upisano novo ime grada. Sigurno neće ništa pasti na teret građana", kazao je Vidić. 
 
Predlog za promenu imena biće na dnevnom redu naredne sednice Skupštine opštine Kuršumlija, zatim se očekuje saglasnost Minstarstva za lokalnu samoupravu i raspisivanje referenduma. U opštini najavljuju i kompletnu obnovu oba Nemanjina manastira, uz podršku Ministarstva kulture. 
 
Stefan Nemanja je u Kuršumliji podigao dva manastira, svoje prve zadužbine, a njihovi krovovi, pokriveni olovom, dominirali su gradom, pa je mesto dobilo ime Bele Crkve. U tursko doba, od olovnih krovova izlivali su puščana zrna, odnosno kuršume, pa je mesto spontano dobilo naziv Kuršumlija. U rimsko doba, Kuršumlija se zvala Ad Fines, što znači "Na kraju".
  • Петровград

    19.07.2018 14:26
    Perun

    Зна се ко стоји иза њега. Тај термин се у свету углавном везује за неокомунисте.
  • Perun

    19.07.2018 13:16
    @Петровград
    Otkad je biti antifašista nešto loše? Nije se išlo redovno u školu, ali se cupkalo na kolenu bradatog oca Nategodetija...
  • teča

    19.07.2018 09:17
    trnu mi oči od ćirilice.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.