Poziv pripadnicima nacionalnih manjina za upis u birački spisak za nacionalne savete

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave pozvalo je danas pripadnike nacionalnih manjina da se upišu u Poseban birački spisak i time steknu pravo da biraju i budu birani na izborima za nacionalne savete nacionalnih manjina, koji će biti održani na jesen.
Poziv pripadnicima nacionalnih manjina za upis u birački spisak za nacionalne savete
Foto: 021.rs
Izbori će biti raspisani sredinom avgusta, saopštilo je Ministarstvo.
 
Ističe se da su nacionalni saveti tela koja najefikasnije ostvaruju Ustavom garantovana manjinska prava na samoupravu u obrazovanju, kulturi, informisanju, upotrebi jezika i pisma.
 
Za upis u birački spisak neophodan je lični zahtev građana, što praktično znači da bez ličnog angažmana pripadnika nacionalnih manjina u čitavom procesu ta prava neće moći da budu ostvarena u punoj meri, napominje se u saopštenju.
 
Birač se upisuje na posebnom obrascu koji, u pisanoj formi, podnosi opštinskoj, odnosno gradskoj upravi prema mestu prebivališta.
 
Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave podseća i da od broja upisanih u posebne biračke spiskove zavisi i da li će određeni nacionalni savet biti biran na neposrednim ili elektronskim izborima.
  • Godinama gledam

    21.07.2018 20:38
    SRAMOTA!
    Ajde lepo da vi prvo mrtve ljude izbrišete iz spsikova i da prestanete da ih koristitite za malverzacije nad ovim jadnim narodom!
    Kada neko umre, u nanosekudni se to dozna i blokira penzija i bankovni računi.
    Ali se posle godinama "ne zna" da je on umro, i stižu pozivi za glasanje.
    I u finalnoj kompjuterskoj obradi se njihovi glasovi upotrebe!
  • Z

    21.07.2018 14:24
    Druže, brate, prijatelju, neprijatelju ne posao u vladi samo posao, naravno kao bivši zaštitnik građana nagradjen, i bot cu biti

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.