Agencija za borbu protiv korupcije dobija šira ovlašćenja

Agencija za borbu protiv korupcije trebalo bi da dobije nova ovlašćenja za vođenje "proširene administrativne istrage".
Agencija za borbu protiv korupcije dobija šira ovlašćenja
Foto: Pixabay
Takođe, Agenciji bi trebalo da bude omogućeno i pribavljanje finansijskih podataka po olakšanoj proceduri. Ukoliko budu usvojena rešenja iz Narta zakona o sprečavanju korupcije, Agencija će, ako posumnja da se u nekom državnom organu desio slučaj korupcije ili da postoji neki pojačani koruptivni rizik, moći da od državnog organa zatraži određene podatke na neposredni uvid. 
 
Državni sekretar u Ministarstvu pravde Radomir Ilić pojašnjava da će predstavnici Agencije u okviru ovlašćenja moći da, nakon najave, u prostorijama ministarstava ili bilo kog drugog državnog organa izvrše neposredan uvid u podatke, bilo da su oni skladišteni u papirnom ili elektronskom formatu. 
 
"Na taj način će moći da utvrde da li je došlo do nekog slučaja korupcije ili postoji pojačani koruptivni rizik", naveo je Ilić. 
 
Kada je u pitanju pribavljanje podataka koji su bitni Agenciji u njenom radu, Nacrt zakona joj daje mogućnost da po olakšanoj proceduri neposredno pribavlja podatke od banaka i drugih finansijskh ogranizacija o računima javnih funkcionera. Ilić je precizirao da će Agencija to moći da uradi uz saglasnost funkcionera čije podatke traži. 
 
Ovaj Nacrt zakona proširuje i krug podataka koje će funkcioner biti dužan da prijavi Agenciji. Na ovaj način se, kako je rekao državni sekretar, vrši dodatni pritisak na integritet javnog funkcionera, koji i sada mora da prijavljuje veliki broj podataka, ali ako se usvoje rešenja iz Nacrta, moraće da kaže svaki detalj svoje imovinske karte. 
 
"Javni funkcioner će morati Agenciji da prijavi ako u svom domu poseduje neku vrednu umetničku sliku, ako ima određene dragocenosti ili iznos u gotovom novcu u sefu ili negde drugde, ako ima firmu ili je preduzetnik, ako poseduje akcije, u kom iznosu...", naveo je Ilić. Na ovaj način će se, kako je rekao, Agenciji olakšati posao provere iskrenosti i tačnosti prijavljenih podataka o imovini. 
 
Nacrt zakona o sprečavanju korupcije Agenciji propisuje i novo ovlašćenje da daje mišljenje o proceni rizika od korupcije u nacrtima određenih zakona i podzakonskih akata. Ilić je ukazao da ima slučajeva da se koruptivna situacija ili rizik omogući samim zakonom. 
 
Da bi se, kako je istakao, takve situacije predupredile, propisano je da, kada državni organ prilikom izrade nacrta zakona ili podzakonskog akta, proceni da li postoji koruptivni rizik, mora da pošalje taj propis Agenciji koja po posebnoj metodologiji utvrđuje da li rizik postoji. Ako državni organ nije procenio da eventulani rizik može da postoji u nekom propisu, Agencija može sama da zatraži da joj se dostavi nacrt zakona na proveru. 
 
Ilić očekuje da bi zakon, nakon što dobije misljenja ministarstava i zeleno svetlo Vlade, mogao da se nađe pred narodnim poslanicima već u septembru. Novi zakon treba da se zove Zakon o sprečavanju korupcije a ne kao do sada Zakon o Agenciji za borbu protiv korupcije, a menja se ime i Agencije, koja bi ubuduće trebalo da se zove Agencija za sprečavanje korupcije.
  • Predragg

    22.07.2018 01:04
    Samo glumataju toboz demokratsku kontrolu politicara,a kao jedan od uslova EU da licimo na normalnu drzavu. Cinjenica da su i za ovo i za Zakon o dostupnosti informacija,kazne samo prekrsajne,novcane (a placaju ih budzeta,nasih dzepova),a ne kriivicne-zatvorske,znak je da se radi o saradi,posebno kada nase harambase orgijaju.
  • piksu

    21.07.2018 21:39
    maštovito
    Svaki inspektor koji vrši kontrolu u privatnim firmama, ima više nadležnosti i autoriteta od ove agencije. Nije mi jasno, ako im je za dobijanje informacija potrebna saglasnost osobe koju proveravaju, šta se dešava u slučaju da im dotični istu ne da?
    Ako do danas, prilikom provera državnih organa, agencija nije dobijala podatke na uvid, kako su funkcionisali i da li su donosili zaključke na rekla-kazala principu ili zapošljavaju vidovite?
  • Naučiš nešto novo

    21.07.2018 16:27
    iznenađen sam saznanjem
    Nisam ni znao da imamo Agenciju za borbu protiv korupcije!!!
    Neverovatno!!!

    Možda je to zato što ništa ne radi i samo postoji kako bi:
    a) zaposlila članove koji to zasluže na terenu
    b) kako bi postojao privid da se nešto pozitivno dešava u državi.

    Realnost je, pokazala je praksa nebrojano puta, da Ustav i sve te agencije postoje reda radi, i kako bi se stisnuli oni slabiji.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.

Možda uopšte ne bude bagremovog meda

Naglo zahlađenje i veoma niske temperature nepovoljno su se odrazile na pčelarstvo, a od prve bagremove paše praktično neće biti nikakvog prinosa meda.

Brnabić saopštila: Svi izbori 2. juna

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je donela odluku da se prihvati zahtev stranaka opozicije da svi lokalni izbori budu održani zajedno sa beogradskim, 2. juna.