Osniva se Centar za monitoring droga i zavisnosti od narkotika

Skupština Srbije usvojila je danas izmene i dopune Zakona o psihoaktivnim kontrolisanim supstancama koji predviđa osnivanje Centra za monitoring droga i zavisnosti od droga.
Osniva se Centar za monitoring droga i zavisnosti od narkotika
Foto: Pixabay
Cilj je da se prati stanje i predlažu mere, pošto je trenutno veliki problem jer ne postoji sistem za prikupljanje podataka o ponudi i potražnji droga u Srbiji.
 
Izmene Zakona o psihoaktivnim kontrolisanim supstancama se usklađuju sa propisima Evropske unije u procesu brže integracije i harmonizacije zakonodavnih sistema. Pored harmonizacije sa EU propisima ovim zakonskim rešenjem reguliše se nadležnost institucija i saradnja u oblasti psihoaktivnih supstanci.
 
Prema rezultatima Nacionalnog istraživanja o stilovima života stanovništva Srbije iz 2014. godine - korišćenje psihoaktivnih supstanci i igara na sreću, upotreba ilegalnih droga zabeležena je kod osam odsto od ukupne populacije starosti od 18 do 64 godine, i to 10,8 odsto kod muškaraca, odnosno 5,2 odsto žena sa većom zastupljenošću kod mlađe odrasle populacije od 18 do 34 godine starosti.
 
Najčešće korišćena ilagalna droga među odraslom populacijom je kanabis, čija je upotreba, bar jednom u toku života zabeležena kod 7,7 odsto ispitanika uzrasta od 18 do 64 godine, navodi su u obrazloženju izmena Zakona.
 
Upotreba drugih ilegalnih droga je vrlo retka, dok je lekove i druge grupe sedativa i hipnotika koristilo 22,4 odsto ispitanika.
 
Prema istraživanju ESPAD-a (European school survey on alcohol and other drugs) sprovedenom 2011. godine među učenicima starosti 16 godina ukupno osam odsto učenika je bar jednom probalo neku od ilegalnih droga.
  • BulevarEvrope

    24.07.2018 14:19
    Najlakse je pripadnike ovakvih manjinskih grupacija cusnuti u stranu i dodeliti im nekakve fiktivne centre iz kojih ko zna ko stoji.Korisnici droga su znacajan procenat naseg naroda i krajnje je vreme da se dodeli makar jedno mesto (za pocetak) njhovog zastupnika u parlamentu. Manje vise svako udruzejne ima neki dil sa drzavom i raznorazne beneficije samo korisnici droga su uvek potisnuti na dno.
    Jedino u zdravom drustvu mozemo da imamo zdrave korisnike droga.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Nedelja ponosa u Beogradu od 2. do 8. septembra

Nedelja ponosa u Beogradu biće održana od 2. do 8. septembra, a program će obuhvatiti 30 događaja fokusiranih na nekoliko segmenata - prajd umetnost, pozorište, poezija i drag umetnost.