Novine Zakona o finansijskoj podrški naterale trudnice da čekaju na šalterima

Od 1. jula naknada za porodiljsko odsustvo isplaćuje se direktno porodiljama, a ne njihovim poslodavcima.
Kako prenosi N1, iako je ta odredba Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom doneta kako bi se izbegle zloupotrebe poslodavaca sa porodiljskim naknadama, trudnice je naterala da čekaju na šalterima.
 
Jovana Ružić iz Centra za mame rekla je u Novom danu TV N1 da je i sama iznenađena, jer preporuka Radne grupe za izradu novog zakona nije bila da trudnice i porodilje čekaju na šalterima, već da se izradi sveobuhvatni elektronski sistem gde će se sve obaviti u nekoliko "klikova", zbog čega se i sa primenom zakona čekalo šest meseci.
 
Elektronski sistem, međutim, dosad nije izrađen, i trudnice i porodilje su, kako kaže, zbunjene, jer niko ne zna šta se dešava. Dodaje i da Centar za mame dvevno prima veliki broj poziva, a da njihove pravnice ne znaju šta da odgovore mamama, jer država još nije izradila pravilnike i radi se po privremenim pravilnicima koje još niko nije video.
 
Naime, porodilja je sada u obavezi da sama pribavi dokumenta i da ih najkasnije 28 dana pre termina za porođaj ili najranije 45 dana pre termina preda na pisarnicu socijalnih službi. Ružić kaže da je, koliko joj je poznato, to potrebno učiniti samo jednom, i da umesto trudnice ili porodilje, dokumenta mogu da predaju i partneri, odnosno članovi porodice.
 
Ističe i da je izmena zakona, po kojoj se naknade za porodiljsko odsustvo isplaćuju direktno, a ne preko poslodavca, dobra, jer je bilo brojnih zloupotreba gde su mamama zarade kasnile od pet, šest, pa i do 18 meseci, a bilo je i slučajeva da su pojedine žene ostajale bez nekoliko svojih mesečnih zarada.
 
"Ali neverovatno je da imamo zakon koji se primenjuje, ali ne znamo kako", ponovila je gošća Novog dana.
 
Ružić kaže i da je, kako se sve više upoznaje sa državnim aparatom, začuđena kako stvari u zemlji uopšte funkcionišu. Čini joj se da svako ministarstvo gura svoje odluke, a da niko ne razmišlja o njihovim posledicama.
 
Kao primer navodi to što su u vreme solidarnog poreza, porodilje kojima su kasnile zarade, pa su dobijale veću sumu novca odjednom, na taj iznos morale da plaćaju solidarni porez. Pa su tako žene koje su odjednom dobijale pet plata od po 40.000 dinara, morale da plate porez kao da zarađuju 200.000 dinara mesečno.
 
Navodi i skoriji primer, iz novog zakona, gde se porodiljama može isplaćivati mesečna naknada za odsustvo u iznosu od najviše tri prosečne plate, pa su tako sve mame koje primaju više od 146.000 dinara mesečno ostale uskraćene za taj deo svoje legalne zarade. Država nema mehanizme da se izbori sa zloupotrebama, pa "kažnjava" i one koji sve rade po zakonu, upozorava gošća Novog dana.
 
Ljudima je finansijska pomoć značajna, ali im je od toga važnije da država funkcioniše, poručuje Jovana Ružić. Stoga je uverena da nove mere neće dodatno podstaći rađanje, već će samo ohrabriti one građane koji već žele da imaju decu. Problem nataliteta rešiće se tek kad država počne da funkcioniše, očekuje ona.
  • (n)e uprava

    28.07.2018 20:17
    A vecni red za komisiju ?
    Nigde nema tacnih uputstava kojih se institucije i pridrzavaju a svi imaju sajtove. Od katastra do RFZO. Za sve kazu "dodjite". Ko je lud da dolazi ako moze tacno da procita na sajtu. Igraju se ozbiljnog posla.
    Pohledajte samo bruku Hilandarskoj. Bolesni ljudi stoje satima u redu za komisiju jer nema niko pametan da organizuje satnicu i svakome zakaze. Kao u kamenom dobu.
  • Građanka ovdašnja

    28.07.2018 18:49
    Zloupotreba
    Zloupotrebe se rešavaju tako što se dokažu, pa se kazne pojedinci i to visokim novčanim kaznama, pa nikome više ne padne na pamet da vrši takvu vrstu zloupotrebe, a ne kazniti sve pa pod plaštom "dobre namere" maltretirati trudnice, porodilje i njihove najbliže!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija