Rusija uvodi zabranu uvoza breskvi i kajsija iz Srbije

Ministar poljoprivrede Srbije Branislav Nedimović izjavio je da je upoznat s činjenicom da je ruska kontrola bezbednosti hrane pronašla gljivicu u breskvama i kajsijama, koje su iz Srbije izvezene u Rusiju posle 13. jula.
Rusija uvodi zabranu uvoza breskvi i kajsija iz Srbije
Foto: Pixabay
Povodom najave da Rusija planira da od 15. avgusta privremeno zabrani uvoz breskvi i kajsija iz Srbije i Makedonije zbog bezbednosnih problema, Nedimović je za "Alo" rekao da je "reč o višoj sili", jer je za stvaranje sporne vrste gljivice odgovorna kišna godina, ali i da je najveća količina voća već izvezena.
 
"Mi smo do sada izvezli oko 90 odsto ove vrste voća. Problem prave gljivice koje se stvaraju od velike količine vlage u tom voću. Ove vrste voća pored malina i kupina najviše su podložne kvarenju usled kiša", kazao je Nedimović.
 
Naveo je da će "biti sve u redu" i da su u stalnom kontaktu sa ruskim kolegama.
 
U obrazloženju odluke, iz Moskve navode da je u breskvama i kajsijama koje su uvezene od 13. jula iz Srbije i Makedonije pronađena gljivica "monilinia fructicola".
  • B

    12.08.2018 07:06
    Zar BREskve?
    Bre, zar BREskve da nam zabrane?! Za KAJsije mi i nije toliko.
    Mogli smo lepo napisati na deklaraciji "obogaceno gljivicama, takoreci malim pecurkama"
  • Dejan

    11.08.2018 19:21
    dil
    Ne znam kako izvoz kajsije i gde je kajsija tako rodila pa da je ima i za izvoz ?! Nesto mi ovo smrdi na prepakivanje robe iz uvoza, isto kao i sad secerom i govedinom iz brazila
  • Rus

    11.08.2018 17:10
    Ko trguje sa gedzama dobije to sto je trazio.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija