Digitalni udžbenici od jeseni u 2.000 škola, kombinovaće se sa štampanim

Đaci u 2.000 učionica od septembra će učiti iz digitalnih udžbenika.
Digitalni udžbenici od jeseni u 2.000 škola, kombinovaće se sa štampanim
Foto: Pixabay
Kako pišu "Novosti", isto toliko nastavnika do kraja meseca proći će obuku i dobiće digitalne kabinete u kojima će nastava biti interaktivna, zanimljivija, zahvaljujući savremenoj opremi i digitalnim udžbenicima.
 
Za pilot-projekat "Digitalna učionica" država je iz budžeta izdvojila oko 70 miliona dinara. Ove novine očekuju učenike prvog i petog razreda osnovne škole.
 
"Pregledali smo stotinak digitalnih udžbenika različitih izdavača, a Ministarstvo prosvete odlučiće koje će da otkupi. U okviru 'Digitalne učionice', škole istovremeno dobijaju i opremu i brz internet, i programe, sadržaje, kao i obuku za nastavnike. Važno je da svi ovi koraci idu istovremeno", objašnjava, za "Novosti" direktor Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja Zlatko Gušanović.
 
Stručnjaci Zavoda pregledali su digitalne udžbenike, uporedili ih sa sadržajima štampanih izdanja i dali sugestije da se uklone neprimereni linkovi tamo gde ih je bilo, ili da se otklone materijalne i greške u pisanju. 
 
Digitalni udžbenici biće besplatni za učenike, ali oni neće biti jedini materijali iz kojih će deca učiti. Biće kombinovani sa klasičnim, štampanim udžbenicima. A i oni će, od ovog septembra, biti novi i drugačiji za učenike prvog i petog razreda. Odobreno je ukupno 175 novih naslova - udžbenika i radnik svezaka
 
Prvaci i petaci, pošto uče po novim nastavnim planovima i programima, drugačije sadržaje od prethodnih generacija, neće moći da nasleđuju ove godine knjige od starijih osnovaca.
 
Sagovornik beogradskog lista objašnjava da su komisije, koje su odobravale rukopise, bile raznolike i obuhvatile su nekoliko stotina prosvetnih radnika iz cele Srbije. Svaki udžbenik imao je svoju komisiju u kojoj je, po pravilu, bio jedan koordinator iz Zavoda, a ostala dva člana bili su nastavnici iz škola ili profesori sa univerziteta. 
 
Zlatko Grušanović ne isključuje mogućnost da se od septembra, kada novi udžbenici budu u učionicama, ispostavi da se u nekima potkrala greška. Kaže, veliki posao je rađen u isto vreme, u kratkom roku, pa je moguće da je promakla i poneka greška. Dodaje, komisije rade prema zadatim kriterijumima, pa ako ne sagledaju materijale šire od toga, desi se da se u materijalima nađu stihovi turbo-folka.
  • Bob Rock

    12.08.2018 22:31
    U Francuskoj zabranjuju mobilne telefone u školama, a mi ćemo da insistiramo na tome da deca nose tablete u školu. Bar da su book readeri u pitanju. Kako će ovo tek da izgleda u našim odeljenjima od po 35 đaka...

    Jedina prednost ovoga bi mogla da bude ušteda na udžbenicima, ali znamo dobro da naša zemlja tako ne funkcioniše.
  • Inspektor Višekruna

    12.08.2018 11:21
    Papir je zakon!
    Roditelji nekih privatnih gimnazijalaca su mi se hvalili da nema kod njih udžbenika, dosta je laptop.
    Nema ni obrazovanja.
  • kazi ,,ladja,,

    12.08.2018 09:50
    Digitalni udzbenici i kabineti u Srbiji isto je kao ozbiljna muzika u autobusu za Futog.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija