Da li su "ljigavci" i "skviši" igračke bezbedne za decu?

Ministarstvo zdravlja ispitivanjem uzoraka poznate dečje igračke "slajm", kod nas prevođene kao "ljigavac", pronašlo je povećanu količinu hemijskog elementa bora, dok za trenutno najpopularniju zanimaciju mališana - "skviši" uopšte nemaju podatke o tome da proizvod u Srbiju stiže legalnim putem.
Kako piše Blic, umesto "spinera" koji je doskora bio popularan među najmlađima širom zemlje, nedavno je došao "skviši" - igračka koja se prodaje u različitim oblicima i veličinima, a napravljena je od savitljivog, mekanog materijala koji deca, ali i oni stariji, obožavaju da gnječe i razvlače.
 
Međutim, prošle nedelje u crnogorskim medijima pronela se vest da je tamošnja inspekcija zabranila prodaju ove igračke, pozivajući se na zakonsku regulativu koja ne dozvoljava prodaju robe koja podseća na prehrambene proizvode. Uzaludne su bile žalbe trgovaca da su robu uredno platili i izmirili dažbine prema državi, te da se zabrana, kako smatraju, kosi sa zdravom logikom - zakon je zakon.
 
"Blic" je zatražio komentar Ministarstva zdravlja Srbije na ovu temu, uz pitanje da li je inspekcija do sada ispitivala sporni proizvod. Kako stoji u odgovoru ministarstva, sanitarna inspekcija nije nadležna za proizvode koji na domaće tržište dospevaju ilegalnim kanalima
 
"Za proizvod 'skviši' nemamo podatke da je isti u RS uvezen legalnim putem i u toku su dodatne provere. Ovi proizvodi se kao takvi mogu procenjivati da li spadaju u tzv. 'obmanjujuće proizvode'", dodaju u ministarstvu.
 
To bi značilo da oni na naše tržište dolaze putem šverca, što ne samo da dovodi u pitanje njihov propisani izgled, već i druge karakteristike, prvenstveno one koje se tiču sastava materijala od kojih se prave.
 
Upravo takav slučaj zabeležen je među uzorcima "ljigavaca". Da ova popularna igračka može da bude opasna po zdravlje, pokazalo je sanitarno testiranje u Velikoj Britaniji. U osam od 11 uzoraka, pronađena je opasna hemikalija bor u nedozvoljenim količinama. Ljigavaca ima različitih boja i veličina, a u Srbiji se mogu se kupiti za samo 50 dinara.
 
"U prethodnom periodu bilo je uvoza tzv. 'ljigavaca', odnosno 'slajma' i isti su podvrgavani laboratorijskim ispitivanjima. Kod dela navedenih proizvoda utvrđen je povećan sadržaj bora koji je prema važećim normama u EU limitiran za ovu grupu proizvoda na 300 miligrama po kilogramu. Kontrola bora prema važećim propisima u Srbiji nije obavezna, ali zbog predostrožnosti, a u skladu sa normama koje se pimenjuju u EU ovi proizvodi su kontrolisani i na bor", dodaju iz ministarstva.
 
Iako evropski propisi za nas nisu obavezujući, određene mere su preduzete i to, kako ističu u Ministarstvu zdravlja, u skladu sa propisima koji se primenjuju u Srbiji - zabrana uvoza i povlačenje sa tržišta onih proizvoda za koje je utvrđeno prisustvo bora.
 
"Postojanju ovog hemijskog elementa u proizvodu dat je prevelik medijski značaj, jer je reč o supstanci koja ne spada u visoko toksične supstance. Ova supstanca ima široku primenu u različitim grupama proizvoda", kažu nadležni, uprkos navodima domaćih medija da velike količine ovog elementa mogu da izazovu upalu kože, iritaciju, dijareju, povraćanje, glavobolju, grčeve, depresiju, naruše plodnost ili oštete plod u stomaku majke.
 
Dr Petar Pfendt, redovni profesor Hemijskog fakulteta u penziji, izjavio je nedavno za TV Prva da boraks, odnosno natrijum tetraborat dekahidrat, spada u grupu kontroverznih supstanci. On se, kako je naveo profesor, koristio u velikom broju proizvoda, najčešće u praškovima za pranje veša, ali i lekovima, čak u nekim zemljama i kao konzervans hrane.
 
Pfendt je naglasio da se hemijsko jedinjenje u svim dosadašnjim analizama pokazalo kao bezopasno za ljudski organizam, međutim, u ispitivanjima koja su vršena nad životinjama se pokazalo da ono remeti proizvodnju spermatozoida i izaziva druge bolesti. Zato je, između ostalog, Svetska zdravstvena organizacija izrazila stav da treba biti obazriv prema njemu.
 
Prema saznanjima kojima raspolaže Ministarstvo zdravlja, ove igračke se ne proizvode u našoj zemlji, ali zakon nalaže svim subjektima koji su nebezbedne proizvode već stavili u promet da iste povuku sa tržišta.
 
Kako dodaju, u odnosu na ispravne i bezbedne igračke mali je broj nesipravnih i/ili nebezbednih igračaka, okvirno obim neispravnih u odnosu na ispravne proizvode je oko jedan do dva odsto. Ipak, kazne za ove prodavce mogu biti i zatvorske.
  • mag pharm

    14.08.2018 10:18
    bromatologija
    Ja, kao magistar farmacije, koja sam tokom svojih studija slušala predavanja iz Bromatologije na Medicinskom fakultetu u Novom Sadu imam samo reči hvale za vanr prof Lilju Torović, spec sanitarne hemije, zahvaljujući kome sam naučila dosta o predmetima opšte upotrebe, gde se ubrajaju i dečije igračke. Pravi farmaceut nikada ne bi mogao da radi u apoteci gde se prodaju stvari sumnjivog porekla, bez deklaracije. Koliko god bio plaćen taj posao, moralna dužnost i obaveza svakog farmaceuta je da takvu apoteku zaobiđe.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija