Blokirani računi 50 škola blokirali i otpremnine

Zbog neizmirenih obaveza, za koje sredstva obezbeđuju lokalne samouprave, blokirani su računi 50 osnovnih i srednjih škola u Srbiji, što ne samo da otežava rad tih obrazovnih ustanova, već i onemogućuje Ministarstvo prosvete da isplati otpremnine zaposlenima koji odlaze u penziju.
Blokirani računi 50 škola blokirali i otpremnine
Foto: Pixabay
Ovaj problem ima i čitateljka Danasa koja posle 35 godina rada u kruševačkoj OŠ "Vladislav Savić Jan" i penzionisanja na otpremninu čeka 13 meseci. Međutim, niti škola ima način da joj isplati novac, niti Ministarstvo prosvete to može da sprovede, jer bi uplatom sredstava za otpremnine na blokirane račune škola sva sredstva bila preusmerena u prinudnu naplatu.
 
U Ministarstvu prosvete za Danas kažu da je u prethodnim godinama ovaj problem prevazilažen usvajanjem odgovarajućeg zaključka Vlade o davanju saglasnosti da se za osnovne i srednje škole čiji su računi u blokadi, omogući izuzeće od prinudne naplate, odnosno otvori podračun kod Uprave za trezor za sredstva za otpremnine zaposlenih u tim školama koji odlaze u penziju.
 
"Ministarstvo prosvete je ove godine pokrenulo inicijativu za usvajanje navedenog zaključka, a sredstva za isplatu otpremnina su obezbeđena u budžetu. Međutim, zbog promena u Ministarstvu finansija koje daje saglasnost na predlog zaključka, neophodno je bilo ponoviti proceduru da bi taj dokument bio usvojen", ističu u Ministarstvu.
 
Oni očekuju pozitivno mišljenje Ministarstva finansija i napominju da su Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave i Republičkog sekretarijata za zakonodavstvo već dali pozitivnu ocenu, što će, kako kažu, omogućiti usvajanje zaključka i time u najkraćem roku rešiti problem isplata otpremnina za odlazak u penziju zaposlenima u blokiranim školama.
  • -*-

    18.08.2018 23:45
    @Zar i skole
    Rešenje je da svi pošteno plaćaju SVE svoje račune, pa neće biti blokiranih računa
  • Zar i skole

    18.08.2018 22:15
    ?
    Da li ima neka firma da nije u blokadi? Skole, domovi zdravlja, apoteke,bolnice, hitna pomoc.Loptice se bacaju izmedju nesavesnih upravnika, lokalnih uprava, ministarstava, a ispastaju gradjani,zaposleni i njihove porodice.Resenja uvek ima, ali ima li volje?
  • Izgovori

    18.08.2018 22:00
    @prosvetar
    Zašto i otpremnine ne plate kao i plate iz trezora, ako ima para u čemu je problem?
    Samo možete uskoro ostati bez struje,vode, hartije i svega ostalog što škole troše, a ne plaćaju.
    Što bi Vama dobavljači ubuduće išta isporučivali, ako škole ne plaćaju? Čak ni prinudno ne mogu da naplate, sa blokiranih računa.
    I dobavljači imaju svoje radnike koji očekuju plate, zar ne?
    Nebitno ko nije uplatio

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.