Zašto je opasno kupati se u rekama i jezerima

Da je kupanje na neobezbeđenim mestima nepromišljena odluka, najblaže rečeno, govore podaci prema kojima se godišnje u Srbiji udavi oko 150 ljudi, mahom dece i mladih.
Iznenadna pojava vrtloga, strujanje vode, a sve objedinjeno u "nepoznavanju rizika" osnovni su razlozi zbog kojih bi trebalo dobro razmisliti pre no što zaplivate u reci ili jezeru.
 
- Osim bazena i mora gde su pod budnim okom spasilaca, hrabriji i ambiciozniji kupači se neretko odlučuju da plivaju u reci ili jezeru, ne razmišljajući o posledicama. Upravo tu, kada ih povuče vir i panika nadvlada razum, sekunde su dovoljne da dovedu do tragedije. Zato je važno shvatiti da čovek nije jači od vode - objašnjava Ranko Demirović, koordinator programa za delovanje u nesrećama Spasilačke službe Crvenog krsta Srbije.
 
Poslednji u nizu tragičnih događaja na rekama desio se pre dva dana kada se Milorad Jovanović (60) utopio se u Dunavu u Belegišu, dok je spasavao svoju unuku koja se davila. Jovanović, koji je osoba sa invaliditetom bez jedne ruke, uspeo je da izvuče unuku kada ih je povukao vir, ali nije imao snage da spasi sebe i utopio se.
 
Ako naletite na vir – samo se opustite
 
Posebna opasnost u reci može da bude upravo pojava vira ili vrtloga. Demirović otkiva kako se u toj sitaciji kupač treba ponašati.
 
- Najgora stvar koju možete da uradite je da paničite. Dakle, potrebno je da se kupač tada opusti i pliva u pravcu vira. Ovakvo postupanje omogućiće da sam vir oslobodi ugroženu osobu i "izbaci" je iz svog smera i sile kretanja - kaže on.
 
Osnovna opasnost na rekama i jezerima jeste upravo kako kaže, "nepoznavanje rizika koji se na njima mogu pojaviti". - Prepreke u vodi, nevreme praćeno pljuskom i gradom, strujanja vode, iznenadna pojava vrtloga ili plovila jesu glavni razlozi zbog kojih ne bi trebalo da se kupamo na mestima na kojima nema spasilaca – ističe Demirović.
 
Kako bi bili bezbedni, dodaje, plivači ne bi trebalo da skaču u nepoznatu i mutnu vodu, a iz vode treba izaći čim se vreme pogorša ili počne oluja.
 
- Takođe, trebalo bi izbegavati mesta gde su strujanja vidljiva, gde ima virova i nikako ne ulaziti u zonu gde je dozvoljeno kretanje plovila, odnosno ne kupati se na plovnom putu - objašnjava Demirović, dodajući da Crveni krst Srbije godišnje informiše više od 10.000 građana o pravilima ponašanja na kupalištima putem kampanja i radionica u školama.
 
Godišnje se u Srbiji udavi 150 ljudi, dok u saobraćaju, poređenja radi, strada oko 600 osoba. Najčešće žrtve su deca koja se kupaju na neobeleženim kupalištima i kojima spasioci i iskusni plivači ne mogu priteći u pomoć.
 
Sveti za kupače
 
Ako uzmemo u obzir sva mesta na kojima se možete kupati, važno je pridržavati se još nekih uputstava, savetuju iz Crvenog krsta Srbije. Nikako ne bi trebalo da ulazite u vodu pregrejani, kada vam je hladno ili ste prehlađeni, posle jela i ukoliko ste konzumirali alkohol ili energetska pića.
 
Takođe, kako dodaju, skokovi u vodu sa mosta i stena mogu imati smrtne posledice. Osim toga, ne bi trebalo plivati daleko od obale i van mesta gde se nalazi spasilac, a na bazenima izbegavati plivnaje ispod skakaonice, ne gurati nekoga u vodu. Radi lične bezbednosti na plovnim objektima, poput jedrilice i glisera, važno je nositi prsluk za spasavanje i slušati onoga ko upravlja plovilom.
 
- Kada se koristi prsluk za spasavanje, potrebno je da se zakopčaju sve kopče i rajsferšlusi i svi kaiševi stegnu, kako bi pojas mogao maksimalno da obavlja svoju funkciju. Takođe, pre nego što krenete proverite da li je plovilo u skladu sa propisima, javite porodici kojom turom se krećete i koja je krajnja destinacija - savetuje Ranko Demirović.
 
Voda odnela šest života samo u avgustu
 
Samo početkom avgusta 2018. zabeleženo je pet slučajeva utapanja od kojih su čak dva na kupalištu Šljunkara na Dunavu. Ronioci su na ovom kovinskom kupalištu 13. avgusta izvukli beživotno telo Milana M. iz Pančeva (24), da bi se samo dva dana kasnije na istom mestu utopio i Predrag M. (32) iz Smedereva. Dunavski virovi odneli su i dva života u Vojvodini. Najmlađa žrtva je dečak E.D. (16) koji se 8. avgusta utopio u Dunavu kod Beočina. On je bio sa društvom na potezu Stara plaža, iznenada je potonuo i nije isplivao. Milorad Jovanović (60), inače osoba sa invaliditetom, nestao je u Dunavu dok je spasavao svoju unuku koja se davila. Prema svedočenju ljudi, deda i unuka su se šetali po vodi i kupali kada su naglo propali u vodu. Kobna je bila i Velika Morava u kojoj je život izgubio Marko K. (19) iz Lozovika.
 
Poslednji za sada slučaj je deka koji se pre dva dana utopio u Dunavu, u Belegišu, spašavajući svoju unuku iz vira.
  • Rk SHIP

    19.08.2018 09:40
    Voda
    Kao ronilac mogu vam reci da je voda veoma opasna, u najvecoj opasnosti su oni sto su solidni plivaci, misle da znaju, zeljni dokazivanja, a nisu svesni sta je voda i sta krije.
    Retko se udavi odlican plivac ili (ne)plivac jer znaju koji su im limiti i znaju sta moze da im se desi.
    Covek je rekao stvari za koje su 100% tacne, svaka cast na savetima.
  • Nikad se ne zna

    19.08.2018 08:42
    Vodu treba poštovati
    Nema igre sa vodom.
    Sve navedeno je tačno.
    Kao dečak sam iz našeg kanala izvadio druga kojeg su bacili kao neplivača, " da nauči da pliva'.
    Odmah je pao u šok i mahao rukama kao ptica, ali je tonuo.
    Ništa nije oko sebe registrovao.
    Dok sam došao do njega, trebao je treći put da nestane u mutnoj vodi.
    Sad je živ, zdrav i ima porodicu.
    Nema igre sa vodom.
    Kao iskusan plivač, skoro sam doživeo
    gušenje u vodi, nakon smejanja, nedostatak kiseonika.
    Verovatno neki premor srca.
    Nema pravila, samo to deca na noćnom kupanju ne znaju.
  • mile

    19.08.2018 07:26
    Kakve vi to budalastine pricate ovom narodu , I ovako ga plase ratovima i raznim glupostima jos i vi sa virovima i raznim nemanima, aman ljudi prestanite, ne bih se kupao u bazenu ni da mi plate to je toliko nehigijeski i puno kojekakvih hemikalija vise nego reke .

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija