U Srbiji i EU više žena nego muškaraca

U svim zemljama Evropske unije žene žive duže od muškaraca, a broj pripadnica lepšeg pola premašuje broj muškaraca, pokazuje najnovije istraživanje Evrostata, piše današnja "Politika".
U Srbiji i EU više žena nego muškaraca
Foto: 021.rs
Kako se navodi u studiji evropskog statističkog biroa, na 100 muškaraca dolazi 105 žena, a najveća disproporcija je u Letoniji, gde živi čak 18 odsto žena više nego muškaraca, i u Estoniji, gde na 100 muškaraca dolazi 113 žena.
 
Iako Srbija nije deo EU, podaci Republičkog zavoda za statistiku takođe svedoče da žene u Srbiji žive pet godina duže od muškaraca, a očekivano trajanje života za pripadnice lepšeg pola je 78 godina, navodi list.
 
U našoj zemlji živi 181.228 žena više nego muškaraca, a polna neravnoteža naročito je izražena u gradovima u kojima broj žena umnogome premašuje broj muškaraca - samo u seoskim sredinama živi više pripadnika jačeg pola.
 
Očekivani životni vek žena u EU je 83,3 godine, dok je prosečni vek muškarca 77,9 godina - iako postoje velike kontinentalne razlike. Primera radi, pripadnice nežnijeg pola u Letoniji i Litvaniji žive čak celu deceniju duže od muškaraca, dok dame u Danskoj, Irskoj, Švedskoj i Holandiji žive četiri godine duže od muškaraca.
 
Pored toga što žene duže žive, one ranije napuštaju roditeljski dom, kasnije se zapošljavaju i preuzimaju brigu o deci i domaćinstvu.
 
Poslove u domaćinstvu najviše dele parovi u Švedskoj i Sloveniji.
 
Kada je reč o kuvanju, evropski statističari su izračunali da se čak 80 odsto žena i svega trećina muškaraca svakodnevno bavi spremanjem hrane. U kuhinju najmanje zalaze Grci i Italijani, tek svaki deseti, u poređenju sa 50 odsto Šveđana.
 
List navodi da prosečna stanovnica Srbije za šporetom dnevno provede sat i po, dok se stanovnik Srbije u kuhinji zadrži 10 minuta.
 
Statistika koja brojkama slika zdravlje Evropljana svedoči da su nezdrave navike češće kod muškaraca - četvrtina muškaraca i svega 16 odsto žena svakodnevno drži upaljenu cigaretu, a najveći broj pušača živi na Kipru i u Austriji.
 
Zloćudni tumori, infarkti srca i moždani udar najčešći su uzroci smrti u EU i Srbiji, a od njih češće umiru muškarci.
 
Podaci o profesionalnom životu pokazuju da žene u proseku dobijaju prvi posao u 23. godini - godinu dana kasnije od muškaraca, a odlaze u penziju sa 58,8 godina, odnosno godinu dana ranije od muškaraca.
 
Navodi se i da su u EU svega 33 odsto menadžera žene. Najveći broj menadžerki živi u Letoniji (47 odsto), a najmanje u Luksemburgu (18 odsto). Od ukupnog broja preduzetnika u Srbiji 30 odsto su žene.
  • Muška svinja

    19.08.2018 11:27
    @selektivni podatak
    Prijatelju, za koga ti navijaš?
    Pusti nas da se radujemo haremima.
    Nije ti ovo katedra da braniš rad.
    Ko zna, kako lepo žene umeju da se slože i dogovore oko jednog muškarca, razume i arapski natalitet i hareme.
    Živele nam žene što duže!
  • Kaćanka

    19.08.2018 10:36
    nada
    Znači ipak smo podeljeni samo na žene i muškarce....tj. muški i ženski pol...nema onih trećih!
  • selektivan podatak

    19.08.2018 10:30
    Demograf sam i iznova i iznova me iznenadjuje -i sokira - selektivna upotreba i koriscenje demografskih podataka.
    Tvrdnja da je vise zena u EU nego muskaraca se zanisva na podatku da zene zive duze od muskaraca (u proseku 7.5 godina vec u zavinosti u zemlji).
    Obaska 'detalj' da se u EU radja vise muskaraca nego zena (primer: Crna Gora).
    Obaska 'detalj' da savremeni migrantski talas 'uvozi' visak muskaraca starosti 17-35 koji stvara vestacki 'deficit' zena i indirektno uzrokuje gomilu drusvetnih fenomena (porast kriminala, porast nasilja nad zenama, trgovina zenama, itd). (primer: Svedska)
    Preuzimanje clanaka sa kojekakvih portala - pritom bez prethodne provere da li clanci 'drze vodu' - je krajnje neprofesionalan vid novinarstva.
    Isao bih cak dotle da se zapitam da li je u pitanju sirenje propagande....

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Zašto je sve manje vrabaca u Srbiji?

Populacija vrabaca u Evropi, ali i Srbiji se smanjuje, mada kod nas to smanjenje još nije alarmantno, rekla je predstavnica Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije Nataša Jančić.