Uvodi se "eAukcija" za prodaju stvari koje su zaplenili izvršitelji

Ministarstvo pravde planira da uvede "eAukciju" u postupak prinudne prodaje nepokretnosti kroz predstojeće izmene i dopune Zakona o izvršenju i obezbeđenju (ZIO).
Uvodi se "eAukcija" za prodaju stvari koje su zaplenili izvršitelji
Foto: Pixabay
Putem elektronske aukcije bi se osigurao transparentan postupak prinudne prodaje nepokretnosti i dostupnost informacija svima koji žele da učestvuju tom u postupku, rekla je ministarka pravde Nela Kuburović, najavljujući i druge izmene ZIO.
 
Kuburović je ukazala da upravo prinudna prodaja nepokretnosti izaziva veliki broj pritužbi građana, tako da očekuje da "eAukcija" osigura trasparentniji i pravičniji postupak prodaje nepokretnosti. Elektronskom prodajom se takođe izbegava mogućnost dogovaranja među učesnicima licitacije, a na taj način se postižu veći iznosi prilikom prodaje imovine, čime se istovremeno štite interesi poverilaca.
 
Radna grupa za pisanje izmena i dopuna ZIO iz 2016. godine već je formirana i u njoj su, pored predstavnika pravosuđa i javnih izvršitelja, uključeni i predstavnici privrede, predstavnici saveta stranih investitora, Američke privredne komore, NALED-a i advokature. Kuburović je napomenula da u radnoj grupi učestvuju predstavnici izvršitelja sa područja sva četiri apelaciona suda u Srbiji (Beograd, Novi Sad, Niš i Kragujevac), jer se u praksi pokazalo da izvršitelji različito postupaju po različitim apelacijama.
 
Zadatak radne grupe je da otkloni sve zakonske nejasnoće uočene tokom primene zakona i ujednači postupanje izvršitelja i sudova.
  • Laza

    20.08.2018 10:41
    E Otimanje
    U Lazu Lazarević
  • jihvozkojihdono

    19.08.2018 20:46
    mi smo kupili neke krive i ostecene sitnice na kupindu pola nismo dobili uzeli su sebi da smo znali o cemu se radi ne bismo nikad kupili cuvamo ako zatreba da se vrati.
  • prasetina odrasla

    19.08.2018 20:44
    ne postzoji rec toliko losa, nevaspitan i teska da se okarakterisu oni koji su ovo dozvolili.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Cigarete ponovo poskupele

Cigarete su ponovo poskupele, a u Službenom glasniku su objavljene nove cene koje će važiti od 7. maja.