Ponovo se srušio potporni zid u Grdeličkoj klisuri

Potporni zid u Grdeličkoj klisuri na Koridoru 10 ponovo se srušio.
U pitanju je potporni zid i ovo je treći put u proteklih pet meseci da se taj zid obrušava.
 
Klizište je jutros oko devet sati u potpunosti uništilo oko 500 kvadratnih metara betonske galerije iznad mesta gde se gradi desna traka novog autoputa. U trenutku obrušavanja betona, zemlje i kamenja nije bilo radnika u blizini, a očevici kažu da su prvo videli oblak prašine i kako drveće pada niz brdo. 
 
Posle drugog rušenja, država je angažovala eksperta Svetske banke Marinosa Skempasa, stručnjaka za kosine da reši taj problem, ali do rušenja je ponovo došlo. Kroz Grdeličku klisuru do sada je izgrađeno oko 160.000 kvadratnih metara potpornih zidova. 
 
Koridori Srbije saopštili su da je, na deonici Gornje Polje - Caričina Dolina, ispred tunela Predejane na Koridoru 10, u dužini od 50 metara došlo do oštećenja potporne konstrukcije i destabilizacije dela zaštitne kosine, čija je ukupna dužina 725 metara. 
 
Građevinska inspekcija je tokom dana obišla teren, a na licu mesta održani su i hitni sastanci svih nadležnih učesnika u projektu: izvođača, nadzornog organa, investitora, projektanta i drugih, kako bi se utvrdili tačni uzroci obrušavanja potpornog zida i bile donete hitne mere sanacije, naveli su Koridori Srbije. 
 
S obzirom na to da je stepen fizičke realizacije na ovoj deonici dostigao 90,5 procenata izvedenih radova, radovi na ovom delu trase Koridora 10 biće nastavljeni i pored neophodne sanacije ovog dela gradilišta, ističe se u saopštenju. 
 
Izvođač radova na ovom potezu je spanska kompanija Azvi, a stručni nadzor vrši konzorcijum "Louis Berger i Egnatia Odos". Izvođenje ovih radova finansira Evropska Investiciona banka.
  • Nebojša

    21.08.2018 23:40
    Metro
    Za nagradu sada Vucic treba da im da Babicu i Mihajlovicki da grade METRO U BEOGRADU i da zakopaju ispod Terazija, Narodnog muzeja i Skupstine Srbije. Oni znaju kako to treba.
    Pa cemo posle Beograda na vodi imati i Beograd u metrou
  • Nebojša

    21.08.2018 23:35
    Glišić
    Pa nije džabe Glišić iz SNS predsednik IO SNS nedavno optužio Mihajlovicku da se obogatila. Sada vidimo i kako. Ovo je tek treće rušenje i urušavanje.
    Nigde stručnjaka ni logike. Oni koji vode i projektuju ocigledno nemaju elementarna znanja. Od patijskog kadra se ne prave strucnjaci nego obrnuto.
  • Inženjer

    20.08.2018 22:34
    Ekspert
    Ima li još neki visoko tehnološki projekat koji bi vodio stručjak Babić sa simpatičnim nadimkom VAZDUPLOHOV.
    Biće zabave!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija