Vučić: Dozvolite da Srbi i Albanci sami reše pitanje Kosova

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić večeras je na Evropskom forumu u Alpbahu pozvao međunarodnu zajednicu da dozvoli Srbima i Albancima da sami reše kosovsko pitanje i izrazio nezadovoljstvo zbog želje drugih zemalja da utiču na sadržaj eventualnog sporazuma Beograda i Prištine.
 Vučić: Dozvolite da Srbi i Albanci sami reše pitanje Kosova
Foto: 021.rs
Na panelu "Nove perspektive proširenja EU", na kojem su, između ostalih, učestvovali i predsednici Kosova, Slovenije i Austrije, Hašim Tači, Borut Pаhor i Aleksаnder vаn der Belen, kаo i evropski komesаr zа proširenje Johаnes Hаn, Vučić je ocenio da se eventualni dogovor Beograda i Prištine tiče samo Srba i Albanaca. "Sada pokušavamo da napravimo nešto što je od izuzetnog značaja za našu budućnost, nešto što je veoma važno i za Albance. Mi moramo da živimo zajedno, mi smo dva najbrojnija naroda na Balkanu. Ako mi ne možemo da rešimo, ko će", kazao je predsednik Srbije.
 
Vučić je kazao da o dijalogu Beograda i Prištine "svi više brinu od Srba i Albanaca". "Čujem glasove iz Londona kao da su oni više zainteresovani za našu budućnost od nas samih", naveo je Vučić. Ocenio je da bi eventualni sporazum o rešenju kosovskog pitanja bio "neverovatno dostignuće", ali je dodao da je "skeptičan" da će on biti postignut.
 
Naveo je da zbog nastojanja da reši pitanje Kosova ima mnogo protivnika u Srbiji, među kojima je veliki broj crkvenih velikodostojnika, da ga opozicija optužuje da je izdajnik, a da ga u inostranstvu mnogi predstavljaju kao zagovornika takozvane "velike Srbije".
 
"Samo želim mir i stabilnost u regionu, i sada kada smo počeli da pričamo o suštinskim stvarima, pitate nas šta vi to radite. Zašto vas se to tiče, radimo nešto za našu budućnost", rekao je Vučić.
 
On je upitao šta su granice Srbije, a šta Kosova. "Mi smatramo Kosovo delom Srbije, a oni ga smatraju nezavisnom državom. Pola zemalja sveta kaže da je Kosovo nezavisno, a pola, među kojima je pet članica EU, da je ono deo Srbije. Kako ćemo to da rešimo", naveo je Vučić.
 
U obraćanju pre Vučića, Tači je izjavio da nijedna zemlja ne treba da se protivi sporazumu Srbije i Kosova, ni ako bi to podrazumevalo korekciju granica. Tači je ocenio da bi "uzajamno priznanje" Kosova i Srbije imalo pozitivan uticaj na ceo region.
 
U debati koja je usledila posle obraćanja učesnika panela, Tači je kazao da "niko ne treba da se plaši mirovnog sporazuma Srbije i Kosova". "Mi nismo problematični momci, mi želimo da postignemo sporazum", naveo je on. Vučić i Tači će se 7. septembra sastati u Briselu s visokom predstavnicom Federikom Mogerini u okviru dijaloga o normalizaciji odnosa. 
  • Johny O.

    26.08.2018 12:51
    pitanje
    A zašto mi ništa ne znamo o potpisivanju sporazuma?? Zar ne piše u ustavu da treba prvo skupština da se izjasni?
  • @:)

    26.08.2018 09:53
    Haha, nije subotom uvece, poceo je jos prepodne da ga pise, uvece je zavrsio, ipak je to 6 redova. A najgore, dzaba sav trud, kad nije u potpisu napisao gmail adresu.
  • Илија

    26.08.2018 09:42
    Тако је, Вучићу!
    И ми, Срби, се залажемо да међусобно нађемо решење. Не да га нађе Александар Вучић и Хашим Тачи! Шта Срби мисле о вашем решењу за Косово и Метохију показују из дана у дан. Имате обојица прилику да видите транспаренте по стадионима шта Срби мисле о подели Косова. Дакле, и велика већина Срба (који не читају "Информер", не гледају РТС, не желе у ЕУ и нису за приступ Србије у НАТО) се залаже за међусобно решење само Срба и Албанаца. Нико нека се не меша! Е, онда ћемо доћи до јединог праведног решења!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija