Mlade u Srbiji ne zanima politika, ne veruju institucijama i žele da odu iz zemlje

Mladi u Srbiji televiziju i rijaliti programe ne gledaju, informišu se preko društvenih mreža, najviše Fejsbuka, nezainteresovani su za politička dešavanja, većinom su nezaposleni i žive sa roditeljima, a najveći broj njih želi da se iseli iz Srbije, pokazuju poslednja istraživanja sprovedena na populaciji od 15 do 30 godina.
Mlade u Srbiji ne zanima politika, ne veruju institucijama i žele da odu iz zemlje
Foto: Pixabay
Samo 27 odsto mladih od 1.200 ispitanih iz cele Srbije, zainteresovano je za politička dešavanja, dok 85 odsto njih nije član nijedne partije i samo 3,5 odsto njih smatra da ima uticaja na političke procese, pokazalo je istraživanje Krovne organizacije mladih Srbije o potrebama mladih.
 
Kako prenosi "Blic", to za posledicu ima da redovno svoje pravo na izborima iskoristi 32 odsto mladih, nikada ne glasa njih 37 odsto, dok ostali to čine povremeno.
 
Skoro 40 odsto mladih smatraju da su svi političari isti, pokazuju podaci istog istraživanja, a 70 odsto smatra da se političke partije ne obraćaju mladima. Oko 85 odsto njih izjasnilo se da ne veruje političarima, a 80 odsto smatra da ne postoje medijske slobode u Srbiji. U poređenju sa prethodnom godinom, za skoro 10 odsto je porastao broj mladih koji su ravnodušni prema političkim dešavanjima, o čemu se u čak 80 odsto slučajeva prvo informišu putem društvenih mreža.
 
Mladi u Srbiji nemaju poverenje u institucije, pokazala je prosečna ocena 3 (ocenjivano je od 1 do 5), koja je istovremeno i maksimalna koju su uspele da dobiju neke od institucija - vojska, policija, državni organi ili crkva.
 
"Letargija je očigledna i ona ima objektivne razloge. Nisko je poverenje mladih u demokratiju, oni ne vide mogućnosti da glasanjem i participiranjem u političkim procesima mogu bilo šta da promene. Zabrinjava potpuno nepoverenje u bilo koju instituciju koje su redom najlošije ocenjene. Deluje da postoji vrsta straha od pobune i organizacije na bilo koji način", kaže za "Blic" predsednik KOMS-a Boban Stojanović.
 
On dodaje da mladi idu linijom manjeg otpora, prihvatajući da žive u ovakvoj situaciji ili idu linijom još manjeg otpora prihvatanjem sistema, odnosno ulaskom u njega. Ostaju, kako smatra, još samo oni iz treće opcije koji žele da pobegnu iz zemlje, a njih je trenutno čak 65 odsto.
 
Mladi najčešće za informisanje koriste Fejsbuk, Instagram i portale, televizija je na drugom mestu, porodica i prijatelji na trećem, dok su dnevne novine na četvrtom.
 
Prema istom istraživanju, 12 odsto ima platu veću od republičkog proseka, 26 odsto ima manju, a čak 61 odsto njih ne zarađuje. Broj mladih koji rade na radnom mestu koje odgovara njihovim kvalifikacijama smanjen je sa 62 odsto na 59, subvencije za samozapošljavanje koristi samo oko jedan odsto mladih, dok 20 odsto njih smatra da je bolje pokrenuti sopstveni biznis, nego raditi za drugoga, a kao najsigurniji biznis vide otvaranje privatnih vrtića i igraonica.
 
Akcioni plan Ministarstva pokazao je da se tokom prošle godine, finansijski i stambeno osamostalilo od roditelja samo 13 odsto, dok 64 odsto njih to nije učinilo. Prema istraživanju Ministarstva omladine i sporta, 63 odsto mladih, nasuprot 37 odsto, planira da se iseli iz zemlje i to u najvećem procentu, 45 odsto, u neku od zemalja Zapadne Evrope.
 
U velikoj većini su i oni, koji žive u manjim mestima, a koji bi se iselili, njih 71 odsto, u neki od većih gradova kao što su Beograd, Novi Sad, Niš, prenosi "Blic".
  • White Power

    02.09.2018 20:36
    Zemlja kretena
    Lobotomirana omladina na drogama i alkoholu, apaticna populacija indoktrinirana mantrom za zaglupljivanje "svi su isti" i 25% ludaka ispranog mozga koja pokorno izlazi na izbore i zaokruzuje broj 1-sve sto je aktuelnoj destruktivnoj vlasti neophodno za opstanak.
    E, ali malo su se preracunali. Nisu svi digli ruke od zivota i ucinice sve da vam vide ledja.
    A i lisice na sapama lopovskim.
  • Novosadista

    02.09.2018 20:30
    Ja bih obrnuo naslov...
    "Mlade u Srbiji zanima politika, veruju institucijama i ne žele da odu iz zemlje
    Mladi u Srbiji televiziju i rijaliti programe gledaju, ne informišu se preko društvenih mreža, pogotovo Fejsbuka, zainteresovani su za politička dešavanja, većinom su zaposleni i ne žive sa roditeljima, a najveći broj njih ne želi da se iseli iz Srbije, pokazuju poslednja istraživanja sprovedena na populaciji od 15 do 30 godina..." :)
  • Dragojlo

    02.09.2018 20:23
    Gladan stomak
    Jednostavno nema izbora nego put pod noge. Ovde dvoje mladih radi čitav dan za ukupno
    60 hiljada mesečno. Sa ovim novcem ne mogu plaćati stan,režiju,hranu,vrtić i sve neophodno. Život ispod svakog dostojanstva i zato odlaze.
    Podržavam odlazak,jer ovde nema budućnosti,nažalost. Ovde je proćardan život,jadan,bedan i nikakav.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija