Ukidanje penala za beneficirani staž od 1. oktobra, izuzeti vojska, policija i BIA

Ministar za rad, zapošljavanje, boračku i socijalnu zaštitu Zoran Đorđević rekao je za RTS da očekuje da će nova pravila o ukidanju kaznenih poena za prevremeno penzionisanje početi da se primenjuju od 1. oktobra, a policija, vojska i BIA izuzeti su iz toga i za njih postoji poseban zakon.
Ukidanje penala za beneficirani staž od 1. oktobra, izuzeti vojska, policija i BIA
Foto: Pixabay
Đorđević je rekao je da je bila namera da se ukinu kazneni poeni onima koji su imali beneficirani staž - rudari i vatrogasci, a koji su po nekom pravilu ranije odlazili u penziju a nisu mogli da dostignu starosnu granicu od 65 godina. Oni, kako je rekao, najbolje znaju, kod njih postoje penali i ne postoji mogućnost da dostignu 65 godina, jer oni 40 godina staža dostignu sa 45 ili 48 godina života.
 
"Sada smo predvideli, a o tome je pričao sa rudarima i predsednik dok je bio premijer, i rekao da će se prvi put kad se bude menjao zakon to ispraviti", podsetio je Đorđević. "Onoliko koliko se njima priznaje beneficirani radni staž, koliko godina imaju u beneficiji toliko se umanjuje starosna granica i u jednom trenutku bi trebalo da se sretnu sa godinama starosti i da više nemaju penale", objasnio je Đorđević.
 
"Hipotetički govoreći na primeru, ako bi priznavali 12,18 za rudare, oni ne bi imali penale oko 51. ili 52. godine, ali ako odu prevremeno u penziju za njih bi postojali penali", rekao je Đorđević.
 
Za ostale koji su iz raznih razloga otišli u prevremenu penziju penali ostaju.
 
Penali postoje svuda u Evropi, i srušili bi penzioni sistem kada bi takve stvari radili, rekao je Đorđević.
 
Istakao je da su policija, vojska i BIA izuzeti i za njih postoji poseban zakon i ne važe penali, već idu pod drugačijim uslovima i smanjena je starosna granica.
 
"Za sve ostale važi Zakon o radu, Zakon o PIO i po tom zakonima je 65 starosna granica. Nemoguće je sa jedne strane da dajete beneficije i kažete priznajem vaš rad i otežane okolnosti, a sa druge strane da radi do 65. godine. Onda nema svrhe da mu dajete beneficiju", rekao je Đorđević.
 
Nova pravila počeće da se primenjuju od dana stupanja Zakona, kaže ministar koji očekuje da će to biti od 1. oktobra.
  • Zox

    02.09.2018 18:23
    Crveno-crni užas
    Izuzete naravno snage represije.. Misli da će oni da ga sačuvaju na vlasti.. Niśta crveno-crni ne uče iz svoje peošlosti..


    BIA treba rasformirati kada ova katastrofa jednom ode sa vlasti...
  • Xyz

    02.09.2018 17:03
    Zasto
    Zasto je onda u Zakon o pio ubacen prelazni period u kome se svake godine "podize" i potreban staz i godine zivota.Unakazili ste i nacin obracuna penzija sa laznim republickim prosekom sto je statistika pokazala odnosom prosecne zarade za 04/18 u odnosu na 04/17 , zene su bukvalno pokradene jer su radjale...Uzas od drzave.Ocigledno treba nagraditi sve koji moraju da glasaju po direktivi a ostale ko sisa-dobri su samo da sve placaju drzavi sto treba.
  • Žena 56

    02.09.2018 15:45
    vratite ženski staž
    Zašto nisu izuzete i žene kao kategorija?
    65 godina staža i 40 godina života, nije realno za žene, biće puno socijalnih slučajeva medju ženama.
    Ko će zaposliti ženu preko 60 godina?
    Ako vojnici, policajci i pripadnici BIA nisu sposobni za bilo kakav drugi rad na osnovu koga bi sticali prihode nakon 56 godine, nisu ni žene.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija