Zbog manjka MMR vakcina u nekim gradovima deca ne mogu u vrtić

U domovima zdravlja u Šapcu, Loznici i još nekim gradovima, od prošlog meseca vlada nestašica MMR vakcine protiv malih boginja.
Zbog manjka MMR vakcina u nekim gradovima deca ne mogu u vrtić
Foto: Pixabay
Zbog nedostatka MMR vakcine, za neku decu je odložen je polazak u vrtić. U predškolskoj ustanovi "Naše dete" u Šapcu, od 148 upisane dece njih 70 nije vakcinisano.
 
Nove količine vakcina trebalo bi da stignu do kraja septembra, rekla je za RTS dr Dragana Radojičić, načelnica Centra za prevenciju i kontrolu bolesti Zavoda za javno zdravlje u Šapcu.
 
"Očekujemo novu tranšu koja treba da stigne do kraja septembra. To je 540 doza, što će biti dovoljno da se vakcinišu sva propuštena deca i da se vakcinišu deca 2017. godište koja primaju u drugoj godini života tu vakcinu. Što se tiče MMR vakcine, ona je u svim okruzima u problemu da kažemo svima nedostaje vakcina i ne postoji mogućnost da kolegama iz Doma zdravlja Šabac nabavimo iz nekog drugog okruga", rekla je Radojičić.
 
Ona ističe da su uspeli da dobiju trideset doza iz susednih opština kojima nisu potrebne do nove isporuke vakcina.
  • Sinisa

    06.09.2018 11:44
    Nema vakcina ni za djake prvake. Ali, idu u skolu jer je osnovna skola obavezna.
  • Standža gandža & hed

    06.09.2018 11:18
    U NS
    U Novom Sadu nema već dve nedelje....ja pitam pa kako sad da šaljem dete u vrtić,neće tamo da ga puste ako nije vakcinisan? Kaže mo sestra iz ambulante da ne brinem da je epidemija van snage dok ne stignu vakcine polovinom septembra.....
  • @Светлана НС

    06.09.2018 10:59
    Ja ne bih zeleo da moja deca, a ni ja bolujemo od istih u njihovom najtezem obliku. U svakom slucaju vakcina umanjuje simptome i povecava sanse da bolesnik ne dodje u zivotnu opasnost.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija