Ministar se izvinio zbog izjave o trudnicama; Sindikat: Izjava je nažalost tačna

Ministarstvo za rad javno se izvinilo zbog negativne izjave o trudnicama predstavnice tog ministarstva Milene Antić, tokom gostovanja u Beogradskog hronici.
Ministar Zoran Đorđević ocenio je tu izjavu kao skandaloznu i naložio da Milena Antić bude adekvatno sankcionisana, saopšteno je iz Ministarstva.
 
"Izjava je skandalozna. Zaista sam šokiran. Lično sam pričao sa gospođom Antić i skrenuo joj pažnju na sve negativne posledice njene izjave. Nema opravdanja za takav postupak", rekao je Đorđević.
 
On je kazao da će to biti poslednja opomena njoj i svima drugima i da takve stvari ne smeju da se izgovore, a kamoli dešavaju.
 
"Natalitet je naš cilj broj jedan i nastavićemo da radimo na tome da položaj majki u Srbiji bude bolji iz dana u dan i da imamo što više dece", rekao je Đorđević.
 
Milena Antić rekla je da "nijedan poslodavac neće da zaposli ženu koja se danas zaposlila, a sledećeg dana zatrudnela", kao i da je "poslodavcu potrebna žena koja radi". 
 
"Zasnivate radni odnos da biste radili, a ne da sutra odete na bolovanje", rekla je Milena Antić.
 
Sloga: Đorđević ne razume problem
 
Udruženi sindikati Srbije "Sloga" ocenili su da je izjava Milene Antić u suštini tužna, istinita i u praksi tačna.
 
"Možda je gospođa Antić to izgovorila nespretno i na štetu rejtinga svog ministarstva, ali je u praksi njena izjava suštinski tačna, jer smo svedoci da se gotovo svi zakoni u Srbiji, pa čak i sam Ustav besomučno krše i izvrću u korist pojedinaca ili interesnih grupa", ocenjuju u tom sindikatu.
 
Navode da današnju izjavu ministra Đorđevića vide isključivo kao vid nerazumevanja suštine problema, zastrašivanja i pretnje zaposlenima u ministarstvima da moraju po svaku cenu bespogovorno da hvale zakone koji se teško sprovode u praksi.
 
"Može ministar Đorđević da se izvinjava koliko god hoće i da promoviše natalitet, međutim, istina je samo jedna, a to je da spornim Zakonom o finansijskoj podršci država štedi na trudnicama, umesto da im pomaže", ocenio je sindikat.
 
Đukić Dejanović: Nezaposliti zbog trudnoće - teška diskriminacija
 
Ministarka zadužena za populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović ocenila je da je nezapošljavanje žene koja planira da bude trudna najteži oblik diskriminacije.
 
Upitana o izjavi Milene Antić, ministarka je rekla da se slaže da poslodavci to mogu shvatiti kao izgovor za nezapošljavanje onih žena koje planiraju trudnoću. Ona je gostujući na N1 dodala da je tendencija države da se usklade rad i roditeljstvo i da se stimulišu poslodavci da vide roditelje kao najbolje radnike.
 
Dodala je da poslodavci imaju veliko razumevanje upravo za roditelje i da veliki broj poslodavca već drugačije razmišlja.
  • Niko

    13.09.2018 20:26
    I koji mu je put da se izvinjava?
    Izrecituje pesmu pa se izvinjava?
    Izgovore istinu,po prvi put,onako kako je u praksi,donese skandalozan zakon pa opet se izvinjavam?
    Trece izvinjenje,hm hm
  • Niko

    13.09.2018 20:20
    Dugo sam u socijali,pa samim tim trenutno smo pod vodjstvom ovog ministra.Nikad goreeee,nikaaad!
    Savetnici su mu masinski tehnicari ,doduse on je mozda i najsokolavaniji.
    Na mestima direktora su trenutno oni koji rade iskljucivo kako se sa vrha javi,bez obzira na osetljivost soc kategorija sa kojim radimo.
    Ocas posla se dele ugovori i zasnivaju radni odnosi za neodredjeno,naravno ako ste njihovi
  • Blagoja

    12.09.2018 10:21
    Strašni zaključci
    Zaključujemo dve stvari:

    1. Ministra nije briga što je Antićka rekla istinu i neće se pozabaviti uzrocima te izjave nego će nju da ukori. Znači ne sme se pričati o lošim pojavama, sa tv i iz novina mora da curi med i mleko.

    2. Država bi mogla da plaća kompletno trudničko svim ženama da bi se digao natalitet ali to nećemo jer a) Romi b) Bošnjaci c) Preševci. Zato je kvaka da žena mora da bude prvo zaposlena pa tek onda država plaća. Jesu se pametno setili da izbegnu diskriminatorsku etiketu ali privatnici neće da igraju tu igru.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.