Vojni sindikat: Plata profesionalnog vojnika biće 55.000

Vojni sindikat Srbije saopštio je, pozivajući se na izvore iz Ministarstva odbrane, da je pokrenut postupak usklađivanja zarada pripadnika Vojske Srbije sa zakonskim minimumom po kome osnovica za obračun plata u vojsci ne može biti niža od 75 odsto republičkog proseka.
Vojni sindikat: Plata profesionalnog vojnika biće 55.000
Foto: 021.rs
Navodeći da je to bio jedan od razloga zbog kojih su prošle godine organizovali proteste, iz Vojnog sindikata su saopštili da će, po njihovim saznanjima, "plata profesionalnog vojnika nakon ovog povećanja iznositi 55.000 dinara, sve u cilju sprečavanja odliva kadra".
 
"U slučaju da je ovo istina, plate zaposlenih bi prvi put od aprila 2000. godine dostigle zakonom garantovani minimum. Iz navedenog takođe po prvi put vidimo da je ozvaničen problem odliva kadra na koji Vojni sindikat Srbije ukazuje još od 2015", stoji u saopštenju.
 
Sindikat je podsetio da je od 2000. do 2008. godine minimum zarade u Vojsci Srbije iznosio od tri do pet prosečnih plata u privredi, da bi se promenom Zakona o Vojsci spustio na 75 odsto prosečne zarade u Srbiji.
 
"Početkom primene novog zakona nikada nije ispoštovan minimum, koji je najbliže garantovanoj zaradi iznosio 71 odsto u januaru 2008. godine, da bi u međuvremenu pao čak i na 54 odsto od prosečne zarade", piše u saopštenju.
 
Iz Vojnog sindikata su odali priznanje Vladi Srbije na preduzimanju mera na očuvanju Vojske Srbije, ali su i naveli da u slučaju da do kraja kalendarske godine ne dođe do usklađivanja zarada, "mogu konstatovati da se radi o još jednoj manipulaciji nad zaposlenima u VS i celokupnom javnošću".
  • Hari

    14.09.2018 01:47
    Ja sto radim u nemacku čistim školu i wc imam platu 800

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija