Novi pravilnik o ishrani učenika propisuje zdrave i nepreporučljive namirnice

Pravilnik o ishrani učenika koji je ovih dana stupio na snagu, a izradilo ga je Ministarstvo prosvete u saradnji sa Ministarstvom zdravlja i Institutom za javno zdravlje "DR Milan Jovanović Batut" izrađen je sa ciljem da se utiče na razvoj zdravih navika kod dece.
Novi pravilnik o ishrani učenika propisuje zdrave i nepreporučljive namirnice
Foto: Pixabay
Žitarice, mleko, mlečni proizvodi, voće, povrće, meso, riba, samo su neke od namirnice koje se preporučuju u ishrani đaka u školama, dok su namirnice koje se ne preporučuju lisnata testa, pomfrit, gazirani sokovi, slatkiši i slično.
 
Savetnica ministra prosvete Gordana Kosanović kaže da ovim škole dobijaju mogućnost da utiču na razvoj zdravih navika u ishrani kod učenika.
 
"Naravno, proces promene navika u ishrani je dug i biće neuspešan ukoliko u ovome nemamo podršku roditelja. Nije dovoljno da se samo u školi deca uče zdravim navikama u ishrani, već to moraju da podrže i roditelji kod kuće", kaže Kosanović za Tanjug.
 
Reč je uglavnom o hrani koju škola nabavlja za decu koja ostaju u produženom boravku.
 
Novina koja je predviđena Pravilnikom je da škola ima obavezu da se pobrine za decu koja su alergična na određenu vrstu namirnica.
 
Dovoljno je da roditelj dostavi školi medicinsku dokumentaciju i jelovnik koji je sastavio specijalista za oblast ishrane, po kome će se učeniku pripremati ishrana.
 
"Pravilnikom se jasno propisuje ko organizuje, ko ostvaruje i ko prati ishranu u školi. Za organizaciju ishrane učenika zadužen je direktor i savet roditelja", pojašnjava Kosanović.
 
Pravilnikom je predviđeno da škola ishranu učenika može da organizuje na više načina - u sopstvenoj kuhinji, da nabavlja od drugih ustanova koje se bave obrazovanjem ili na tenderu od firme koja se bavi keteringom.
 
"Mali broj škola, njih 20 odsto, ima kuhinje koje su u funkcionalnom stanju i koje zadovoljavaju standarde da mogu da pripremaju hranu. Omogućili smo da te škole koje imaju kuhinje, ali i predškolske ustanove ili učenički i studentski domovi, koji imaju kapacitet da pripremaju veći broj obroka, to mogu da rade i za susednu školu", naglasila je ona.
 
Ministarstvo prosvete spremno je da pomogne, da obezbedi dostavno vozilo i termos posude u kojima će se dostavljati hrana, kako bi na bezbedniji i sigurniji način deca u školama dobila obroke.
 
Pravilnik o ishrani učenika u školi sadrži preporuke nutritivne vrednosti, vrste namirnica koje učenici mogu da koriste, količine namirnica prema uzrastima, ali isto tako sadrži preporuke koje namirnice ne treba da budu u ishrani dece.
  • Molim objavite

    19.09.2018 10:18
    Evropski zakon o pravima vegana

    Ova prava proizlaze iz Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda.

    Novija, Povelja o temeljnim pravima štiti vegane od nepravednog postupanja prema njima zato što su vegani. Kao manjinska grupa, vegani takođe mogu potraživati prava na temelju Akata koji se odnose na zaštitu manjina.

    Prema odredbama Evropskog suda za ljudska prava, sve zemlje članice dužne su sprečiti diskriminaciju te prema odredbama Lisabonskog ugovora ukloniti nejednakosti.

    Šta je zakonom zabranjeno:

    Viktimizacija zato što ste vegan.
    Uznemiravanje zato što ste vegan.
    Nepravedno postupanje prema Vama zato što ste vegan.
    Postupanje koje Vas dovodi u nepovoljan položaj zato što ste vegan.

    Takođe, zaštićeni ste od bilo kakvog neželjenog ponašanja koje:

    Krši Vaše dostojanstvo.
    Uzrokuje osjećaj poniženosti.
    Stvara degradirajuće, ponižavajuće ili uvredljivo okruženje.

    Takođe, vegane štiti u Ustav R. Srbije

    Članovi 21, 23, 25, 43,45, 46, 48
  • I.

    19.09.2018 09:54
    kantina
    A školske kantine prodaju baš to: kola, čips - to je deci omiljen doručak, lisnata testa i sve ostalo zdravo...
  • Djoko

    19.09.2018 02:11
    Novković
    I tako će moje dete sutra da jede paštete i ‘leba,da u knižari kupi čips za 69 din.koji u supermarketu košta 22 din. zato što se paštete nije najelo a u knjižari nema šta da se kupi drugo dok će prekosutra na meniju biti mekika iz ulja od prošle nedelje.Koga Vi lažete,direktor u dilu sa domarom koji drži knjižaru a pravilnik okačili mačku o rep!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Počinje popis belih roda u Srbiji

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije saopštilo je danas da će od 22. aprila do 31. maja raditi prvi krug popisa belih roda u Srbiji, a u drugom krugu popisivaće rode od 17. juna do 15. jula.