Porušena jedna od najstarijih džamija u Novom Pazaru

Komisija za kulturno-istorijske spomenike Novog Pazara optužila je danas Islamsku zajednicu u Srbiji (IZuS) da je rušenjem jedne od najstarijih džamija u gradu uništila autentični objekat od neprocenjive vrednosti i simbol identiteta njegovih građana.
Porušena jedna od najstarijih džamija u Novom Pazaru
Foto: Pixabay
IZuS je u aprilu uklonila krov sa namerom da rekonstruiše džamiju u centru grada, na samom ulazu u Staru čaršiju i u narodu poznatu kao Arab džamija, za šta, kako u lokalnoj samoupravi tvrde, nije ni tražila dozvolu Zavoda za zaštitu spomenika.
 
Objekat koji se u dokumentima prvi put pominje 1528. godine, bio je bez krova nekoliko meseci, zbog čega su zidovi dvospratne bogomolje počeli da se urušavaju.
 
Danas su radnici pod nadzorom IZ uklonili ceo objekat, osim minareta, koje je tokom proleća takođe znatno oštećeno udarom groma.
 
"Potpuno je neprihvatljivo da se radovi na ovako vrednom objektu obavljaju neadekvatno i rušilački. Umesto da se postupak obnove uradi na stručan način, uzimajući u obzir autentičnost iz arhivske građe i sprovodeći adekvatne mere restauratorskih zahvata, džamija je bahato, uz pomoć teške mehanizacije srušena bez ikakvog osećaja za tradiciju i njenu simboliku", navodi se u saopštenju gradske Komisije.
 
Lokalna samouprava tvrdi da je odmah po otpočinjanju radova na džamiji od Republičkog zavoda za zaštitu spomenika tražila uslove o merama tehničke zaštite, koji je 31. maja 2018. godine doneo Rešenje kojim se zabranjuju radovi na krovnoj konstrukciji.
 
"Arab džamija, koja je opstajala vekovima, prkoseći svim nedaćama i osvajačima, nažalost više ne postoji. Srušili su je oni koji misle da istorija ovog grada počinje i završava se sa njima", saopštila je Komisija za kulturno-istorijske spomenike Novog Pazara.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija