Fiskalni savet: Predlog Vlade degradira penzijski sistem na nivo Severne Afrike i Bliskog Istoka

Fiskalni savet ocenio je da se predloženim izmenama penzijskog sistema ukida formula za usklađivanje penzija i Vladi daje diskreciona mogućnost da određuje iznose penzija.
Fiskalni savet: Predlog Vlade degradira penzijski sistem na nivo Severne Afrike i Bliskog Istoka
Foto: Pixabay
"Ukidanjem formule za usklađivanje penzija Srbija bi napustila dobru evropsku praksu i degradirala svoj sistem na nivo najnestabilnijih penzijskih sistema u državama Severne Afrika i Bliskog Istoka", upozaravaju u Fiskalnom savetu.
 
Predlog da se uvede diskreciona mogućnost Vladi da isplaćuje "novčano uvećanje" uz penziju, smatra Fiskalni savet, nije u skladu sa principima penzijskog osiguranja i krši principe odgovorne socijalne politike.
 
Iako se predloženim izmena opravdano ukida zakon o privremenom smanjenju penzija do kraja septembra ove godine, Predlog zakona neće omogućiti povratak na regularno funkcionisanje penzijskog sistema već bi, naprotiv, doveo do urušavanja njegove predvidljivosti i integriteta, tvrde u Savetu. Predlogom zakona de fakto se ukida formula za usklađivanje penzija i Vladi se daje diskreciono pravo da odlučuje o usklađivanju penzija.
 
"Nedovoljno promišljenje promene usklađivanja penzija u prošlosti bile su praćenje velikim društvenim i fiskalnim turbulencijama", podsećaju u FS.
 
Obrazloženje zakonodavaca da se predloženim ukidanjem formule za usklađivanje "obezbeđuje efikasnije planiranje potrošnje u skladu sa ekonomskim mogućnostima budžeta", nije validno, smatraju u FS. "Umesto ukidanja trebalo bi da se teško stečena stabilnost penzijskog sistema iskoristi za usvajanje formule za usklađivanje koja bi bila i ekonomski održiva i uživala široku društvenu podršku", dodaju.
 
Ako bi se usvojilo rešenje po kojem Vlada ima pravo da odlučuje o isplati "novčanog uvećanja uz penziju", to bi kako kažu u Savetu, "podrilo integritet i principe na kojima sistem penzijskog i invalidskog osiguranja decenijama funkcioniše", a istovremeno bi kršilo i principe odgovorne socijalne politike.
 
Ivošević: Vlada nastavlja da nanosi štetu penzionerima
 
Bivši sudija Vrhovnog suda i univerzitetski profesor u penziji Zoran Ivošević ocenio je da promenama zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju Vlada Srbije nananosi još jednu nepravdu penzionerima. On je ocenio da model koji je Vlada Srbije izabrala ne obezbeđuje pravdu ni sigurnost za penzionere.
 
"Tvrdeći da je isplata na osnovu Zakona o privremenom uredjenju isplate penzija konačna, Vlada potvrdjuje da nema nikakvu nameru da penzionere ikada obešteti za ono što im je oduzela, a, kako Fiskalni savet upozorava, i buduće isplate i eventualna uvećanja zavisiće od volje vlasti, a ne od formula utvrdjenih zakonima", rekao je Ivošević.
 
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je, odgovarajući na kritike da se "penzije samo vraćaju na staro" na period pre 2014. godine, kada je donet Zakon o privremenom umanjenju penzija, rekao da će svaka penzija u odnosu na pre četiri godine biti veća.
 
Skupština Srbije juče je počela raspravu o izmenama penzijskog sistema.
  • Njegić

    23.09.2018 10:17
    Škola
    @Jelena
    Ja još radim u Školi. Zna se čija ćerka je tamo zaposlena. Narod treba da zna na šta se troše njihove pare.
  • Jovan

    23.09.2018 07:39
    Kako se naziva drzavno uredjenje u zemlji u kojoj su sva ovlascenja i sva pamet u rukama jednog coveka, koji ne mora da postuje ni Ustav niti bilo kakve zakone .
    Zamislite da se nesto tako nama desi.
  • Gorki

    23.09.2018 07:39
    Ali, ja zaista ne razumem! Tako smo lepo krenuli onomad za Beograd i srušili onog prethodnog. Šta nas sprečava da se borimo za svoju i budućnost svoje dece? Ja bih da delamo, bez obzira na to što moja deca odoše i bez obzira na to što sam ja svoju penziju privatno napravio. Znam da je bacanje u srpski penzioni fond bacanje u vetar, ali znam da moji
    i neki drugi roditeljii zavise od toga i onda plaćam, šta ću.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.