Izgradnja auto-puta Beograd-Sarajevo kreće krajem sledeće godine

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović potpisala je danas Okvirni sporazum između Vlade Srbije i turske kompanije "Tašjapi" o saradnji u oblasti infrastrukturnih projekata, što obuhvata i izgradnju auto-puta Beograd - Sarajevo.
Mihajlović je, nakon potpisivanja sporazuma sa predsednikom kompanije "Tašjapi" Emrulahom Turanlijem, izjavila da je današnji dan korak dalje ka izgradnji velikog infrastrukturnog projekta koji je važan ne samo za Srbiju i Bosnu i Hercegovinu, već i za čitav region
 
"Danas smo potpisali okvirni sporazum između Vlade Srbije i turske kompanije iz kojeg će u najkraćem roku proizaći tri ugovora za tri važna infrastrukturna projekta čija je ukupna cena samo sa srpske strane milijardu i 50 miliona evra", rekla je Mihajlović.
 
Prvi projekat je rehabilitacija puta Novi Pazar - Tutin, čija je procenjena vrednost 20 miliona evra, a deonica je duga 22,5 km, navela je potpredsednica Vlade, dodajući da se očekuje da gradnja počne za šest meseci. Sledeći ugovor čije se potpisivanje očekuje odnosi se na dve rute koje se tiču izgradnje autoputa Beograd-Sarajevo, a koje idu kroz teritoriju Republike Sribje, rekla je Mihajlović.
 
Kako je precizirala, prva ruta je od Požege do Kotromana, čija je vrednost procenjena na 830 miliona evra, a druga je između Kuzmina i Sremske Rače, procenjene vrednosti 210 miliona evra i dužine 17,5 kilometara. Ministar trgovine turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić je izjavio da je bez ikakve sumnje ovo važan dan i događaj za odnose Srbije i Turske, ali i važan događaj sa stanovništva ekonomske trilaterale između Srbije, BiH i Turske. "Ovaj mehanizam trilaterale dobija ovim sporazumom puni smisao, jer niko nije verovao u ideju izgradnje auto-puta kada je prvi put lansirana", kazao je Ljajić.
 
Ministarka Mihajlović se, pre potpisivanja sporazuma, sastala sa ministrom komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Ismirom Juskom. Potpisivanju Okvirnog sporazuma je prisustvovao potpredsednik Vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić, ministar komunikacija i transporta BiH Ismir Jusko, ambasador Turske u Srbiji Tanžu Bilgič, ambasador BiH u Srbiji Lazar Mirkić, gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac i zamenik predsednika Opštine Tutin Adnan Šehović, kao i predstavnici kompanije "Tašjapi".
  • novosađanin

    21.09.2018 18:58
    nevolem
    Nevolem, kad evo završe bušenje Fruške gore, pa prenesu mašine da buše puteve prema Okučanima, nevolem i što će eto sve to biti malo juče gotovo, pre roka. Nevolem.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.