Pet godina pravili cipele na crno

Fabrika "Gruppotre" iz Debejače je za tri decenije rada uslužno napravila na desetine hiljada pari obuće za renomirane inostrane modne kuće, ali je ovo privredno društvo sa trojnim vlasništvom u minulih pet godina, prema navodima Poreske uprave, utajom poreza i neplaćanjem doprinosa za angažovane radnike, oštetilo državnu kasu za 124 miliona dinara.
Pet godina pravili cipele na crno
Foto: Pixabay
Prema onome što je utvrdio Sektor poreske policije u koordinaciji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova, direktor firme Branislav Filipović angažovao je svoje rođake i prijatelje da registruju 12 preduzetničkih radnji u kojima je, pored vlasnika, i on imao ovlašćenja za raspolaganje novčanim sredstvima. Tako udruženi, usluge šivenja i izrade obuće kupcima su fakturisali preko tih preduzetničkih radnji, u ukupnom iznosu od 117.609.296,52 dinara, čime nije evidentiran promet u privrednom društvu i izbegnuto je plaćanje PDV-a u iznosu većem od 23 miliona dinara.
 
Ovakvo poslovanje bilo je redovna praksa u proteklih pet godina, a otkriveno je da je u ovoj fabrici za to vreme radilo stotinak radnika, od kojih nijedan nije prijavljen.
 
Način na koji je funkcionisala isplata radnika nije nepoznat. Direktor društva, navodi se, podizanjem gotovog novca preko namenski otvorenih računa preduzetničkih radnji isplaćivao je zarade neprijavljenim radnicima, čime je izbegao obračun i plaćanje poreza na dohodak građana i doprinosa za socijalno osiguranje u ukupnom iznosu većem od 100 miliona dinara, o čemu je, nakon pretresa prostorija i proizvodnog pogona, policija pronašla internu evidenciju isplate zarada radnicima koji su u pomenutom periodu angažovani na crno.
 
Pripadnici MUP-a u Pančevu, u saradnji sa Poreskom policijom, uhapsili su direktora Filipovića, kao odgovorno lice preduzeća "Gruppotre" iz Debeljače, zbog  sumnje da je izvršio krivično delo poreska utaja, dok su protiv još 12 osoba zbog istog krivičnog dela podnete krivične prijave u istom postupku.
 
Direktor je pred osnovnim javnim tužiocem dao izjavu i ponovo je na slobodi, čeka ga suđenje i zaprećena kazna od tri do pet godina zatvora, a bez ustezanja govori za Politiku da su cifre preuveličane i da nije bio svestan da se krivično ogrešio.
 
"Mislio sam da je reč o prekršaju. Ni to nije u redu, ali rizikovao sam da bih došao do boljeg posla, pozicija i radnika, da bih mogao da stvorim uslove da radim legalno. Podaci o šteti koju smo navodno napravili državi nisu tačni. Firma nije u sistemu PDV-a, već smo paušalci, i niti fakturišemo PDV, niti za njega možemo biti zaduženi. U tim njihovim papirima stoji i da smo napravili promet od 117 miliona, od toga treba da platimo doprinose od 104 i 23 miliona PDV-a, što znači da nam nedostaje šest miliona samo da državu namirimo. A od čega da se plate svi režijski troškovi, nabavi materijal i isplate zarade, kako da radimo", pita Filipović.
 
Deset je godina od kada je krenula svetska ekonomska kriza, a firma koja je prethodila ovoj, otvorenoj 2011. godine, u tom vremenu je nestala. Banke su mu uzele sve, ostao je na ulici i od tada se, kaže, bori za opstanak. Račun je bivao i u blokadi, često se radila tek probna proizvodnja, pa se i nije znalo koliko će ljudi uopšte biti angažovano.
 
"Posla za sve nema. Sada sam prijavio sve radnike, njih 52, od kojih samo tridesetak radi, a ostali sede kod kuće", kaže Filipović i dodaje da je prijavio svakog ko je hteo, ali i da je većina to odbila, jer bi tako izgubili druge prinadležnosti, kao što su socijalna pomoć, dečiji dodatak… "Jedva sam napravio spisak za prijavljivanje, jer niko neće, pa sam veći problem u vezi s tim imao sa radnicima, nego sa inspekcijom, koja je, priznajem, kontrolisala poslovanje, pisala kazne i nalagala nam da radnike prijavimo", kaže Branislav Filipović.
  • Роткварија

    23.09.2018 09:19
    Неко
    му украо личну карту.
  • Sdragan

    23.09.2018 07:47
    Obostrana kuknjava...
    Sto se tice poslovanja...ovde je sve cisto kao suza. Tih desetak preduzetnickih radnji su ubacili u budzet vise para nego jedan DOO. Samostalne zanatske radnje nisu u sistemu PDV- a dok ne predje 8.000.000 din. prometa. Tako da ne znam na osnovu cega drzava potrazuje neki novac od pdv-a...Jedino za cega mogu da ga terete su neprijavljeni radnici...
  • profesor

    23.09.2018 01:14
    proizvodnja
    Nedozvoljena proizvodnja i puštanje u promet cipela.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.