Porodice ubijenih gardista: Tužićemo Srbiju u Strazburu

Tačno je 14 godina od kada su gardisti Dragan Jakovljević i Dražen Milovanović poginuli u vojnom objektu Karaš u Topčideru u Beogradu, gde su bili na straži.
Porodice ubijenih gardista okupile su se ispred kasarne, gde su zapalile sveće i položili cveće. Obeležavanju godišnjice nije prisustvovao niko od državnih zvaničnika i niko iz Vojske Srbije.
 
Ko je odgovoran za smrt gardista u ovoj prestoničkoj kasarni? Četrnaestu godinu isto pitanje postavljaju porodice stradalih vojnika. "Zameram našem predsedniku što je sve u njegovoj moći i on je trebalo dosta da uradi oko slučaja Topčider, ali ništa ne preduzima, ništa se ne radi", naveo je Janko Jakovljević, otac stradalog Dragana.
 
"Samo dobijamo obećanja i od ove vlasti i od one, ništa nismo saznali, ništa, stoji u mestu", kaže Petar Milovanović, otac stradalog Dražena. A da će se s mrtve tačke istraga pomeriti, 2016. su porodice stradalih gardista dobile poslednje u nizu obećanja. Tada predsednik vlade, sada predsednik države dao jer reč da će pomoći da se razrešenje slučaja ubrza. Aleksandar Vučić je najavio i posebnu vladinu komisiju koja će utvrditi okolnosti tragičnog događaja.
 
"Ono što je jedino što je urađeno jeste da je doneta odluka kojom se formira ta komisija. Ništa nakon toga nije urađeno. Ne zna se ko su članovi te komisije, ne zna se šta je zadatak te komisije i šta su njene nadležnosti", navodi advokatica Olgica Batić.
 
Ta pitanja N1 poslao je kabinetu predsednice vlade, međutim, do emitovanja priloga odgovor nije stigao. Osim Vlade, na slučaju Topčider ne radi previše ni pravosuđe. Naime, Ustavni sud je 2013. konstatovao da je porodicama povređeno pravo na pravično suđenje. Taj organ je, podsećaju advokati, naložio tužilaštvu da sprovede efikasnu istragu.
 
"Danas, pet godina posle presude, mi smo u situaciji da ta presuda nije ispoštovana, da je institucija Ustavnog suda od strane tužilaštva faktički pogažena, njene odluke se ne poštuju i mi ćemo pokušati da zasnujemo nadležnost pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu. Već nekoliko meseci radimo na pripremi predstavke, faktički tužbe protiv države Srbije pred Strazburom", navodi advokat Predrag Savić.
 
Inače, posle pucnjave u kasarni 5. oktobra 2004. Vojska je tvrdila da je reč o ubistu i samoubistvu, da bi kasnije državna komisija utvrdila da je gardiste ubio neko treći, što je potom potvrdio i FBI.
  • srs

    06.10.2018 10:49
    sns
    Podrška za porodice.
  • Lala

    06.10.2018 08:27
    Crnjak
    Gosst- pa vidi prijatelju ,narod je izabrao vlast i treba da placa sve sto zaseru. Razlog- upornim glasanjem za nacionaliste,komuniste,olos i da ne nabrajam vise sami su izabrali svoj nacin zivota. Nije Srbija crna rupa Evrope zbog politicara nego zbog glupog naroda koji glasa za njih. Pametan narod se uci na tudjim greskama ,a glup ni na svojim.
  • Zoran B.

    05.10.2018 21:30
    Koliko se secam, vlast je bas tada ugasila kamere da se ubistvo ne vidi.Zato i cute.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Nedelja ponosa u Beogradu od 2. do 8. septembra

Nedelja ponosa u Beogradu biće održana od 2. do 8. septembra, a program će obuhvatiti 30 događaja fokusiranih na nekoliko segmenata - prajd umetnost, pozorište, poezija i drag umetnost.