Rasprava o "peščanoj mafiji" u Skupštini

Voda i nafta nisu jedini resurs koji nestaje zbog prevelike eksploatacije.
Rasprava o "peščanoj mafiji" u Skupštini
Foto: Pixabay
Sve je manje peska, a situacija nije bezazlena kao što se čini. Čak, pesak postaje tako važan da je i mafija našla svoj interes, piše "Politika".
 
U Skupštini Srbije se tokom rasprave o izmeni Zakona o zaštiti životne sredine povela rasprava o eksploataciji peska i šljunka sa obala reka bez ikakve kontrole, o čemu je ministar za zaštitu životne sredine Goran Trivan rekao da je to problem koji ga "jako tišti" i da će morati da se uvede red.
 
Poslanica Srpske radikalne stranke (SRS) Vjerica Radeta rekla je da postoji "peščana mafija" koja je povezana sa "građevinskom mafijom", a koja eksploatiše pesak i šljunak u nebranjenom delu leve strane obale sve tri Morave, i sa obala Save i Dunava i to bez ikakve kontrole i naknade.
 
"Ta peščana mafija je povezana zapravo sa građevinskom, jer oni dobijaju jeftino, odnosno oni uzimaju besplatno taj šljunak i pesak, a građevinci to kupuju sasvim izvesno po nekim povoljnijim uslovima", rekla je Radeta, prenosi Beta.
 
Ona je kazala da se zbog te eksploatacije pojavljuju i ekološki problemi, jer dolazi do promene toka reke, erozije obale, poplave čim padne kiša i da ljudima čak nestaju i njive, te da ne znaju šta da rade.
 
"Protiv tako opasnog kriminala za ovu godinu nemamo podatke, a prošle godine su podnete samo četiri krivične prijave. Ako se vozite gde god naiđete uz obalu reke po Zapadnoj Srbiji uz tok Save i Dunava vidite tamo mašine, kopa se, kamioni voze, svi se ponašaju kao da je država Alajbegova slama", istakla je Radeta.
 
Resorni ministar Goran Trivan smatra da je to ogroman problem i da red mora da se uvede. On je rekao da nije dopušteno i da ne može biti dopušteno da svako na svoju ruku radi takve stvari, da oduzima od prirode ono što mu ne pripada i istakao da inspekcije moraju da rade svoj posao.
 
Trivan je obećao da će uraditi sve što je u njegovoj moći da se taj ozbiljan problem reši. Na Dunavu, Savi, Drini ili Moravi, problem je isti. Uništavanje rečnih korita i priobalja, ugrožavanje izvorišta pijaće vode, probijanje nasipa koji štite od poplava, te uskraćivanje državnog budžeta za milione evra neplaćenih nadoknada, samo su neke od posledica nelegalnog iskopavanja peska i šljunka na obalama reka u Srbiji.
 
Iako se o ovom problemu godinama govori, oni koji se bogate na ovaj način nisu nikako oštećeni. Jedna od razloga što lokalne vlasti nisu u stanju da stanu na put ovakvom "biznisu", jeste nedovoljan broj vodoprivrednih inspektora, ali i strah od konfrontacije sa vlasnicima ilegalnih firmi, koje se, ne tako retko, regrutuju iz redova podzemlja.
  • ex chapman

    12.10.2018 12:54
    aaaa
    znači nije cenzura, samo ne sme da se piše o "gospodaru"?
  • Kerefeke

    12.10.2018 12:39
    Pescana mafija je povezana sa gradjevinskom mafijom. A obe mafije su pod zastitom vlade.
  • ex chapman

    12.10.2018 12:16
    cenzura?
    nema nijedan komentar od 7.55 jutros? ma jel moguće da je "neko" zabranio da se komentariše ova "vest"?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena opojna droga, nezvanično saznaje Nova.rs.

Možda uopšte ne bude bagremovog meda

Naglo zahlađenje i veoma niske temperature nepovoljno su se odrazile na pčelarstvo, a od prve bagremove paše praktično neće biti nikakvog prinosa meda.

Brnabić saopštila: Svi izbori 2. juna

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je donela odluku da se prihvati zahtev stranaka opozicije da svi lokalni izbori budu održani zajedno sa beogradskim, 2. juna.