Vlasnik parcele odgovaraće za nelegalnu gradnju

Vlasnik parcele na kojoj je izgrađen bespravni objekat, a takvih je oko dva miliona u Srbiji, biće odgovoran za nelegalnu gradnju.
Vlasnik parcele odgovaraće za nelegalnu gradnju
Foto: 021.rs
Ovo je predviđeno izmenama Zakona o ozakonjenju, koje je u četvrtak usvojila vlada po hitnom postupku i o kojima bi već početkom naredne sedmici trebalo da raspravljaju poslanici u Skupštini Srbije.
 
Sve nelegalno sagrađene nekretnine, koje nisu dobile građevinsku dozovu jer ne ispunjavaju uslove za legalizaciju, opštine, ili nadležni državni organi, moći će da sruše odmah posle drugostepene odluke. Više neće morati da se čeka ishod eventualnog upravnog spora. Ovo je jedna od najvažnijih promena u zakonu i mera vlade u cilju zaustavljanja bespravne gradnje i sprečavanja zloupotreba u ovoj oblasti.
 
Do sada su nelegalni graditelji, čak i kada bi bi bili odbijeni u postupku ozakonjenja, pokretali spor na Upravnom sudu koji traje po nekoliko godina. Za to vreme ovi objekti nisu mogli da budu rušeni, a vreme trajanja spora nelegalni investitori su koristili da završe bespravnu zgradu i prodaju stanove. Prema podacima Ministarstva građevinarstva tokom 2016. i 2017. na području cele Srbije srušeno je oko 500 nelegalnih građevina.
 
Ovaj propis uvodi obaveznu proveru vidljivosti na satelitskom snimku za sve nekretnine koje se legalizuju, kako bi se sprečile zloupotrebe i doziđivanje spratova.
 
Novina je i to da će bespravni graditelji imati obavezu da podnesu poresku prijavu za porez na imovinu pre dobijanja rešenja o ozakonjenju. To bi trebalo da utiče na povećanje broja poreskih obveznika budući da u Beogradu trenutno samo pet odsto vlasnika ozakonjenih objekata plaća porez na imovinu.
 
Bespravnim graditeljima biće zabranjeno naknadno priključenje njihovih objekata na javnu infrastrukturu. Za javna preduzeća koja to dozvole, predviđene su kazne od 1,5 do tri miliona dinara ili krivična odgovornost u ponovljenom postupku.
 
Precizirano je i da nijedan objekat koji je izgrađen posle stupanja na snagu Zakona o ozakonjenju (27. novembar 2015) ne može biti legalizovan. Svi započeti postupci ozakonjenja moraju se završiti u roku od pet godina, a ako se to ne desi, nadležni organ donosi rešenje kojim se zahtev odbija. S obzirom na to da je Zakon o ozakonjenju na snazi već tri godine, to znači da je ukupan rok da se ozakone nelegalni objekti osam godina.
 
Kao što je poznato divljom gradnjom do sada se bavilo šest propisa, ali nijedan nije dao očekivani rezultat. Ona nije zaustavljena, iako se tretira kao krivično delo. A nije ni legalizovan impozantan broj građevina. Prema jedinstvenoj bazi podataka, koja je prvi put formirana, u Srbiji postoji oko dva miliona bespravno sagrađenih objekata. Ovo je navedeno u obrazloženju izmena i dopuna Zakona o ozakonjenju. Ta brojka je daleko manja od procene Republičkog geodetskog zavoda, prema kojoj takvih objekta ima oko pet miliona.
 
Prema prethodnim zakonima podneto je 771.000 zahteva i za tih 15 godina, to jest do novembra 2015, legalizovano je 151.000 objekata. Dok je u poslednje dve godine, od kada se primenjuje Zakon o ozakonjenju, doneto 176.984 rešenja o legalizaciji. Grad Beograd podržava odluku Vlade Srbije da se pristupi izmenama Zakona o ozakonjenju objekata i Zakona o planiranju i izgradnji čime će se omogućiti efikasna i uspešna borba protiv bespravne gradnje, izjavio je juče zamenik gradonačelnika Goran Vesić.
 
On je naglasio da bespravni graditelji ne plaćaju nikakve obaveze prema državi, grade nepoštujući bezbednosne standarde, opterećuju postojeću infrastrukturu i stvaraju probleme ljudima koji žive u legalnim objektima.
 
– Izmenama propisa data je mogućnost Gradu Beogradu da deo legalizacije prebaci na gradske opštine. Mi ćemo to i uraditi. Objekte do 200 kvadrata prebacićemo do kraja godine na gradske opštine, tako da će gradske opštine rešavati te poslove legalizacije, a mi ćemo, kao Grad Beograd, raditi one koji su preko 200 kvadrata – rekao je Vesić.
  • Franja

    17.10.2018 07:56
    za NS67
    Proéitaj ovo . http://www.021.rs/story/Novi-Sad/Vesti/199418/TC-Promenada-i-dalje-bez-potrebne-dokumentacije-za-gradnju-objekta.html
  • NS67

    16.10.2018 10:01
    ZA OVE ŠTO MI LUPAJU MINUSE
    Neka Pročitaju ovo(ili neko neka im pročita)!
    https://www.creinternational.com/projects/promenada-novi-sad-sr.php
    A,Takođe i ono Što piše na Tabli,ispred Gradilišta!
  • NS67

    15.10.2018 21:03
    Na,tabli Piše,Spratnost:Su+P+3
    A,SVE OVO,TREBADA STANE U TU SPRATNOS!???
    Parkiranje na 6 Spratova i Dve Podzemne Etaže(6,8m)!??
    Koje ovde Lud!

    "Tržni centar „Promenada“ se nalazi na jednoj od najatraktivnijih lokacija u Novom Sadu, na uglu Bulevara oslobođenja i Bulevara cara Lazara. Okružen SPENS-om (Sportsko-rekreativnim centrom Vojvodina) i stadionom „Karađorđe“, tržni centar će se sa svojim planiranim sportskim sadržajima idealno uklopiti u okruženje, i istovremeno ponuditi prijatno iskustvo kupovine i aktivnosti za slobodno vreme za celu porodicu, pružajući široki spektar proizvoda i usluga na jednom mestu.

    Novi tržni centar će primiti oko 150 zakupaca, uključujući veliki supermarket u podzemnom delu objekta, kao i bioskop i restoranske sadržaje na drugom spratu objekta, koji će pored platoa ispred objekta predstavljati ključno mesto okupljanja posetilaca. Parkiranje vozila će biti organizovano na dve podzemne i šest nadzemnih etaža.

    Urbanističko-arhitektonsko rešenje tržnog centra je izabrano na međunarodnom konkursu u organizaciji preduzeća CRE International d.o.o."

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija