Uniformno obeležavanje goriva od danas na pumpama u Srbiji

Na pumpama u Srbiji danas, 15. oktobra počeće primena direktive Evropske unije o novom, jedinstvenom obeležavanju derivata.
Uniformno obeležavanje goriva od danas na pumpama u Srbiji
Foto: 021.rs
"Od ove direktive se očekuje da će država još sigurnije naplaćivati akcize, da će vozači znati šta kupuju i da će one koji pošteno posluju zaštititi od onih koji love u mutnom", kaže za "Novosti" Borivoje Tatić, zamenik predsednika Udruženja privatnih benzinskih stanica Srbije. 
 
Direktiva je stupila na snagu 12. oktobra i za kontrolu njenog sprovođenja biće zadužene inspekcije. U praksi će to značiti da na rezervoarima na benzinskim stanicama, kao i na vrhovima "pištolja" za točenje, moraju da budu istaknute odgovarajuće nalepnice baš kao i na svim vozilima proizvedenim, odnosno prodavanim na ovim tržištima posle 11. oktobra ove godine.
 
Etikete za dizel će biti kvadratnog oblika sa oznakom B7 (do sedam odsto) i B10 i označavaće maksimalni procenat biogoriva u dizelu, a oznaka XTL će stajati ako je u pitanju sintetički dizel.
 
Etikete za benzin biće okrugle i imaće natpise E5, E10, E85, a brojevi će se odnositi na procenat etanola u mešavini goriva. Ova vrednost je važna, jer mnogi motori automobila ne reaguju najbolje na više vrednosti etanola, koji može nagrizati određene materijale (plastika, guma, aluminijum). Procena je da, na primer, u Nemačkoj čak 90 odsto svih automobila može da koristi E10 goriva bez bećih problema. Prema sadašnjem stanju, najčešća oznaka goriva na našem tržištu će biti E5, što znači za motor najmanje agresivnih do pet odsto etanola u gorivu.
 
TNG će imati etiketu u obliku romba, baš kao i CNG.
 
Direktivom EU u suštini se definiše infrastruktura za alternativna goriva u celoj EU. Ona obrađuje alternativna goriva, odnosno njihovo jasnije predstavljanje građanima.
 
Pored 28 zemalja EU, uz Srbiju, ova direktiva primenjivaće se i u Turskoj, Norveškoj, Švajcarskoj, na Islandu, u Lihtenštajnu i Makedoniji, dok će se Velika Britanija izjasniti tek posle "Bregzita".
  • Voltron

    15.10.2018 13:05
    Da li ce i kvalitet goriva biti nov ?
  • kojeg li pitanja

    15.10.2018 12:41
    kada ce gorivo u Srbiji da pojeftini ?
  • Aleksandar

    15.10.2018 11:50
    Po starom dobrom srpskom običaju, svaka promena je dobra da derivati poskupe.Znate li vi koliko košta štampanje tih oznaka?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena opojna droga, nezvanično saznaje Nova.rs.

Možda uopšte ne bude bagremovog meda

Naglo zahlađenje i veoma niske temperature nepovoljno su se odrazile na pčelarstvo, a od prve bagremove paše praktično neće biti nikakvog prinosa meda.

Brnabić saopštila: Svi izbori 2. juna

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je donela odluku da se prihvati zahtev stranaka opozicije da svi lokalni izbori budu održani zajedno sa beogradskim, 2. juna.