Sloga o proveravanju bolovanja: Radnici u Srbiji će biti držani u stalnom strahu, po modelu azijskog kapitalizma

Izmena Zakona o radu koja se najavljuje za 2019. godinu sa ključnom promenom da će poslodavci moći da proveravaju razloge zbog kojih njihovi zaposleni otvaraju bolovanja i da im daju otkaz ukoliko uoče zloupotrebe je neviđeni bezobrazluk, smatraju Udruženi sindikati Srbije "Sloga".
Sloga o proveravanju bolovanja: Radnici u Srbiji će biti držani u stalnom strahu, po modelu azijskog kapitalizma
Foto: Pixabay
Kako navode, to za cilj jedino ima zastrašivanje zaposlenih da rade i onda kada su bolesni strahujući od gubitka posla.
 
"I sadašnji Zakon o radu uređuje tu materiju pa je sasvim nejasno šta se ovim izmenama želi postići osim da se radnici drže u nekoj vrsti konstantnog straha od gubitka posla i pritiscima da ćute i da se ne bune kada su bolesni. Smatramo da se u izmenama zakona kriju još gore stvari po pitanju radnih prava i da će srpski radnik uskoro raditi po modelu azijskog kapitalizma i njihovih uslova rada koji su daleko lošiji od standarda koji se primenjuju u Evropi", ističu u ovom sindikatu.
 
Pozivaju vlast da se ne igra sa ljudskim sudbinama i ujedno zahtevaju da se predstavi ceo predlog izmena Zakona o radu kako bi u tome učešće uzela stručna javnost.
 
"Posebno što i ovoga puta sumnjamo da će izmena zakona biti doneta na oktroisani način, bez kvalitetne javne rasprave i sa negativnim posledicama po celokupnu državu i narod", navode u sindikatu "Sloga".
 
U Komori očekuju podršku države
 
Kako je za RTS rekla Gordana Tiodorović iz Privredne komore Srbije, Ministarstvu za rad upućena je inicijativa da izmenu člana 103 Zakona o radu, da bi "ako u toku jednog meseca ima više od deset odsto radnika na bolovanju, poslodavac mogao da zatraži izveštaj zdravstvene ustanove o opravdanosti odsustva".
 
U Zakonu o radu postoji slično rešenje - poslodavac može, o svom trošku, da uputi zaposlenog u određenu zdravstvenu ustanovu na dodatne provere. Međutim, kako tvrdi Tiodorović, praksa je pokazala da je to pravo teško ostvariti, a poslodavac je izložen dodatnim troškovima. 
 
"Moramo napomenuti da bi ovo poslužilo ne samo kao zaštita poslodavca nego i savesnih zaposlenih na koje pada teret dodatnog rada", kaže Tiodorović.
 
Resorno ministarstvo sledeće izmene Zakona o radu planira za 2020. godinu, kada je moguće uneti i izmene koje predlaže PKS. Prema rečima Gordane Tiodorović, u Komori očekuju podršku države.
 
Inače, i postojeća rešenja predviđaju da poslodavac može da otpusti radnika ukoliko utvrdi da je zloupotrebio pravo na bolovanje.
  • Ivana

    16.10.2018 21:37
    Da li se zna...
    ... hoće li ovo važiti i za zaposlene u državnoj službi, jer tada jedino i može da ima ikakvog smisla?
    Nešto mi se čini da neće.
    Kod privatnika retko ko ide i na pravo, a ne na lažno bolovanje.
  • Joca

    16.10.2018 17:55
    Mudri ljudi
    Dobio posao preko veze u javnom sektoru, mimo konkursa, mimo potrebnih kvalifikacija a treba da ga/ je uplaše nove članovi zakona o kontroli bolovonja?? Kako da ne!
    Glupih li komentara!
    To kao da ste pisali: Dobro da smo imali Nikolu Teslu. Da nije bilo njega, još bi TV gledali uz sveću.
  • nadamo se

    16.10.2018 17:07
    Kazem to s pozicije lekara, a sad svezeg specijaliste. Toliko bezobrazluka i zloupotrebe je prosto nemoguce savladati, a toliko je ukorenjeno u sistem da kad neko dodje ko zeli da radi posteno i nije spreman da pise lazna bolovanja, gledaju ga u cudu kao da je nenormalan, kao da se to podrazumeva. ja sam zatekla sistem u kom ne osecaju vise ni potrebu da lazu ili odglume bolest, prosto dodju i onako ljigavo traze, kao eto, bar sam iskren, imam neka druga posla... A sad kao specijalista, o zahtevima za preporuku za invalidsku penziju od ljudi koji bi volu rep iscupali, nemaju nikakvu bolest, a nisu sastavili ni 10 godina staza da i ne govorim. Koliko puta su mi otvoreno rekli da ne bi moj posao radili za moju platu. Uzas kakav je narod. Verujem da mnogi drugi lekari misle slicno, i kad bi njima nad glavom visila neka ovakva vrsta provere i inspekcije, da bi bili spremniji i oni sami da se dovedu u red, i mogli bi to iskoristiti kao opravdanje prema agresivnim pacijentima koji traze sta im ne pripada.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija