Mihajlović: Zašto je problem da se provere inženjerske licence?

Inženjerska komora Srbije će, prema izmenana Zakona o planiranju i izgradnji, preći u nadležnost Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i licence će se proveravati na pet godina, izjavila je danas potpredsednica vlade i ministarka građevine Zorana Mihajlović.
Mihajlović: Zašto je problem da se provere inženjerske licence?
Foto: 021.rs
"Ne možemo da dozvolimo da neko pravi privatnu komoru od Inženjerske komore. Nije ovde ništa privatno. Ona je strukovno telo i šta je problem da se nekad te licence provere, ako su pošteno stečene", rekla je Mihajlović tokom rasprave u parlamentu. Takođe, dodala je, "u čemu je problem da se na pet godina proveri da li su ljudi pročitali neki stručni rad, da li su ga napisali i da li su uradili neki projekat ili nisu".
 
Mihajlović je kazala da će Inženjerska komora Srbije, izdavanje licenci i Sud časti te komore preći u nadležnost ministarstva, kao i da će postojati jasni kriterijumi koji moraju da se ispune da bi neko dobio licencu, ali i kriterijumi na osnovu kojih može da se pokrene provera i oduzimanje licenci.
 
Dodala je da će se stručni ispiti obavljati i dalje u Inženjerskoj komori i navela da Komora treba da bude pod nadzorom Vlade Srbije zato što se u našoj zemlji realizuju projekti vredni 16 milijardi evra.
 
"Volela bih da vi uopšte znate šta pričate ili samo čuvate fotelju čelnika Inženjerske komore Dragoslava Šumarca. Kada je bio ministar građevine građevinske dozvole su se čekale osam godina i nijedan kapitalni projekat nije mogao da počne", istakla je Mihajlović odgovarajući na kritike poslanika Balše Božovića iz DS.
 
Božović je rekao da Inženjerska komora treba da bude nezavisna kao strukovno udruženje, a ne da bude pod kapom ministarstva. On je kazao da, prema njegovim podacima, ima 28.400 inženjera sa licencama i da će ministarstvo staviti u podređeni položaj one koji su te licence stekli na pošten način.
 
"Potporni zid u Grdeličkoj klisuri je 11 puta preprojektovan, pa ne možete da kažete - krivi su inženjeri i da im sada uzimate samostalnost i licence. Nije vam dovoljan roze šlem i zvanje doktora nauka da bi oduzimali inženjerima licencu", kazao je Božović i najavio da DS neće glasati za predložene izmene i dopune zakona.
  • @Грађевинац

    18.10.2018 09:04
    Аналогија
    1. Да ли се неко сећа када је министака правде Кубуровићева у аргументаци о раправи о плаћању пореза, исказала страхопоштовање према Адвокатској комори износећи став да адвокати неће прихватити да им се уведу фискални рачуни?
    2. Да ли се неко сећа када је бивша министарка Маловићка одбијена да буде члан Адвокатске коморе Београда, иако је имала положен правосудни испит, али су јој замерили како је "министровала"?
    3. Да ли неко може да замисли да је инжењер грађевинац на челу министарства здравља или финансија, а Дулић је као лекар то био, док је Михајловићка као економиста то сада?
    4. Да ли неко може да замисли да 15 година други по статусу у министрству правде буде инжењер грађевине, као што је то Дамјановићка до сада у министрству грађевине?
    5. Да ли неко може схвати да неки ћата, по струци менаџер или куртуролог или психолог или било ко, ко није ПРАВЕ инжењерске струке и члан Инжењерске коморе, решава о чланству неког ко жели да постане члан Инжењерскер коморе, а дипломирао је инжењерску струку и положио одговарајући стручни испит?
  • Kengur

    18.10.2018 07:36
    Pogledajte cenovnik inženjerske komore i videćete jedini motiv bilo kome da bude u kontroli i posedu toga. Naglašavam, bilo kome.
  • Pantaamon

    18.10.2018 07:28
    Provera
    Kada će se izvršiti provera diploma i stručnosti ministara i ostalih političara na svim nivoima? Tu bi bilo posla. Kad se to reši, inžinjerske lincece se po inerciji rešavaju. Jer onda radi stručnost, a ovako politika. Uradi kako ja kažem! Ja plaćam!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija