Sutra ističe rok za predaju lista za Nacionalne savete

Poseban birački spisak za izbore za Nacionalne savete nacionalnih manjina, koji se održavaju 4. novembra, biće zaključen sutra u ponoć, kada ističe i rok za predaju lista Republičkoj izbornoj komisiji, izjavila je danas pomoćnica ministra za ljudska i manjinska prava i slobode u Ministarstvu državne uprave i lokane samouprave Ivana Antić.
Sutra ističe rok za predaju lista za Nacionalne savete
Foto: 021.rs
"Ono što je jako važno jeste da i nakon tog roka građani mogu podnositi zahteve za upis, brisanje, promenu podataka u Posebnom biračkom spisku i to sve do 72 sata pre održavanja izbora što je do 1. novembra. Skoro pola milona građana Srbije - pripadnika 22 manjinske zajednice 4. novembra će moći da bira svoje predstavnike za Nacionalne savete nacionalnih manjina, a među njima i pripadnici poljske i ruske manjine koji do sada nisu imali formirane nacionalne savete", rekla je pomoćnica ministra i ocenila da je, statistički gledano, interesovanje pripadnika nacionalnih manjina ove godine veće u odnosu na prethodne izbore.
 
Antić je podsetila da su ovo redovni izbori na kojima se biraju članovi Saveta i ukazala je na značaj tih organizacija koje imaju ovlašćenja u oblasti kulture, informisanja i obrazovanja i službenoj upotrebi jezika i pisma nacionalnih manjina.
 
Izbori su organizovani na dva načina - 18 nacionalnih manjina članove bira na neposrednim izborima, a četiri - hrvatska, crnogorska, makedonska i ruska putem elektronskih skupština. Broj članova Nacionalnih saveta zavisi od broja pripadnika nacionalnih manjina, minimalan je 15, a maksimalan 35.
 
"Nacionalne manjine do 10.000 pripadnika biraju 15 članova Saveta, do 20.000 - 19, do 50 hiljada 23, a ukoliko imaju između 50 i 100.000 biraju 29 članova Saveta", rekla je Antić i dodala da će sve nacionalne manjine koje imaju više od 100.000 pripadnika, poput Mađara, Bošnjaka i Roma, birati 35 predstavnika.
 
Nakon izbora, rok za objavljivanje konačne liste i rezultata izbora je 96 sati, odnosno 8. novembar do 20 sati, rekla je ona i dodala da Saveti, nakon što RIK objavi rezultate u Službenom glasniku, imaju obavezu u roku od 20 dana da konstituišu Savete, formiraju organe i vrlo brzo počnu da rade.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.