Medijska udruženja se obratila međunarodnim organizacijama

Koalicija novinarskih i medijskih udruženja uputila je dopis međunarodnim organizacijama i institucijama u kojem iznosi primedbe na lošu situaciju u medijima, nedostatak medijskih sloboda, kao i medijskog pluralizma u Srbiji.
Medijska udruženja se obratila međunarodnim organizacijama
Foto: 021.rs
Koalicija navodi da je međunarodne aktere upoznala sa tekućim procesima u medijskoj oblasti koji se odnose na izradu Medijske strategije, pregovore Tima za dijalog i Koordinacione grupe za saradnju sa medijima Vlade Srbije. Međutim, izražava sumnju u to da zaista postoji politička volja vlasti da se, u procesu pridruživanja Srbije Evropskoj uniji, problemi u medijskoj sferi rešavaju.
 
Koalicija izražava bojazan da veliki broj profesionalnih medija u Srbiji neće ni dočekati nove zakone, jer su, kako tvrde, izloženi raznim političkim i ekonomskim pritiscima, ali da na njihov položaj, utiče i nepoštovanje postojećih zakona.
 
Koalicija koju čine Nezavisno udruženje novinara Srbije, Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Asocijacija nezavisnih elektronskih medija, Asocijacija onlajn medija i Lokal pres u dopisu navodi da se sa problemima ne susreću samo novinari, već i građani, jer im je ugroženo pravo na istinito, potpuno i blagovremeno informisanje.
 
Obradović: Medijska strategija je samo manevar vlasti
 
Rad na novoj Medijskoj strategiji je samo manevar vlasti za kupovinu vremena kako bi se legalizovalo finansiranje partijskih glasila u Srbiji javnim sredstvima, ocenio je član Radne grupe za izradu nove Medijske strategije Vukašin Obradović.
 
Govoreći u debati o medijskoj situaciji u Srbiji, on je poručio da je u zabludi svako ko misli da vlast zaista želi da napravi Medijsku strategiju, a potom donese medijske zakone i osigura postojanje medija koji će imati kritičko mišljenje.
 
"Novinari i mediji nemaju čemu dobrom da se nadaju, jer ova vlast ne želi kritičke medije kao korektivni faktor i četvrti stub demokratije, niti javnost kao deo političkog procesa", istakao je Obradović. Ocenio je da vlast jedino želi da pod svojom kontrolom drži što veći broj medija i da je ceo proces rada na Medijskoj strategiji i kasnije na izradi medijskih zakona usmeren ka tome da se legalizuje ono što se već dešava - finansiranje partijskih medija sredstvima građana.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija