Anketa pokazala: Polovina građana ne vidi svrhu upravnika zgrada

Uvođenje profesionalnih "čuvara" zgrada baš i ne daje zadovoljavajuće rezultate, pokazala je anketa na portalu Kamatica pod nazivom "Koliko ste zadovoljni radom profesionalnih upravnika" u kojoj je učestvovalo skoro 5.000 ispitanika.
Anketa pokazala: Polovina građana ne vidi svrhu upravnika zgrada
Foto: 021
Kamatica piše da od ukupnog broja anketiranih, najveći broj njih, 2.490, odnosno skoro 50 procenata smatra da se ništa nije promenilo i da pored novih nameta koje imaju, ne vide svrhu istih, dok 26 odsto ocenjuje da je zgrada sada u boljem stanju.
 
I pored toga što je rok za biranje upravnika odavno istekao, 23,77 odsto ispitanika još uvek nije izabralo upravnika za svoju zgradu.
 
Stanari uglavnom nisu zadovoljni radom upravnika kojih trenutno u Srbiji ima 819, ali tako ni upravnici nisu na lakom zadatku.
 
Prema rečima Radovana Trifunova iz Udruženja profesionalnih upravnika, većina zgrada u kojima profesionalni upravnici rade su veoma stare i izuzetno loše održavane. Potrebno je puno ulaganja, a stanari najčešće nemaju novca. U nekim gradovima i investiciono i tekuće održavanje zgrada je pod znakom pitanja.
 
"U Ćupriji imamo zgrade u kojima se od 1993. godine uopšte nije izdvajalo za investiciono održavanje. One su danas gotovo potpuno ruinirane, a novca za popravke nema. U Prokuplju, na primer, uopšte nema registrovanih firmi za poslove održavanja zgrada. Niti ima registrovanih vodoinstalatera i električara, a to upravnicima znatno otežava posao", priča Trifunov za Kamaticu.
 
Pored lošeg stanja u kojima se zgrade nalaze, veliki problem za vođenje istih pravi slaba naplata potraživanja, jer stanari u većini zgrada izbegavaju plaćanja.
 
Kako bi naplatio svoja potraživanja od stanara koji nisu plaćali, profesionalni upravnik jedne zgrade na Novom Beogradu angažovao je advokata, koji je sastavljenu, identičnu "opomenu pred tužbu" i naplatio 3.000 dinara po svakom stanu. Kako je u toj zgradi od ukupno 50 stanova bilo 27 dužnika ukupan račun za advokatske usluge je iznosio 81.000 dinara, a taj novac je upravnik skinuo sa računa zgrade i to u mesecu kada više nije bio na toj funkciji, ali je još uvek kontrolisao račun, jer zgrada nije izabrala novog upravnika.
 
Po zakonu profesionalni upravnik nema obavezu da proverava ko je platio, a ko nije, niti može da preduzima neke druge radnje da bi se dug naplatio, jer sve to je zakonska obaveza komunalnih inspektora.
 
Ovo je samo jedan od problema između stanara zgrada i profesionalnih upravnika koji se javio u poslednjih 14 meseci, kada su prvi upravnici dobili licence.
 
"Za sada ni jedan profesionalni upravnik nije izgubio licencu. Jednog kolegu je stanar zgrade tužio za neobavljanje profesionalne dužnosti i taj slučaj se sada nalazi na 'sudu časti'. Disciplinska komisija našeg udruženja trenutno posreduje i u sporu između dva profesionalna upravnika zbog 'prevođenja' zgrade sa jednog na drugog", dodaje Trifunov.
 
Na osnovu procena Udruženja profesionalnih upravnika, jedan upravnik može da vodi i do 20 zgrada, a da kvalitetno obavlja posao u svakoj od njih.
 
Prema poslednjim podacima sajta http://stanovanje.gov.rs u Srbiji trenutno je registrovano više od 40.100 stambenih zajednica, a za njihovo upravljanje i pored konstantnog rasta broja licenciranih upravnika, trenutno je broj nedovoljan da se kvalitetno pokrije trećina zgrada.
  • Ljiljana

    21.11.2018 11:19
    суштина
    Zakon napravljen na štetu stanara, plaća se namet koji Upravnici uzimaju, ništa ne rade , ne pojavljuju se, ne podnose izveštaj o finansijama čak počinju i da PRETE !!! Sve je to smišljeno da se izvuče novac i cveta nameštanje poslova za proviziju...ako uopšte i rade nešto . Ozakonjen lopovluk.
  • limanac

    24.10.2018 14:23
    Nekada davno
    Živim na Limanu 1. Sećam se dobrih vrmena kada smo svi stanari, kao porodica, pazili, uređivali okolinu zgrada u kojima živimo, kada je u zgradi bio domar, koji je bio i majstor, i čistač po potrebi, i bio je zadužen da sve bude u redu i ispravno.
    A sada imamo jednog nadobudnog, zadriglog i uobraženog "upravnika" kojem je najvažnije da zna ko se s kim švalera, ko izdaje sobu podstanarima, jedan običan cinkaroš i lezilebović.
    Otkako je postao "upravnik" počeo je da nosi odelo i kravatu!!!!
    Stanari polako počinju da ga izbegavaju i prestaju i da komuniciraju s njima. Očigledno je da taj neće još dugo ostati "funkcioner" zgrade!
    Da nije smešno, bilo bi žalosno i otužno...
    Prema tome, apsolutno se protivim takvoj jednoj novoj gluposti ove vlasti!
    Uvesti klasičnog domara, kao što je to i u ostalim civilizovanim državama u svetu!
  • bibi

    23.10.2018 12:08
    Mislim da su profesionalni upravnici /čast izuzecima/ čist promašaj.
    Mi našeg* vijamo *za važne da ne kažem uregentne stvari koje treba da se poprave u zgradi, mesecima. Grejanje koje je počelo još pre desetak dana u većini zgrada, mi smo dobili tek juče i to zbog intervencije nas samih stanara. Kad smo zvali gospodina upravnika ženski glas koji se javio na njegov mobilni telefon nas je obavestio da on više ne radi kod njih u firmi.
    Niko nije ni smatrao za shodno da nas o tome obavesti i da nam postavi novog upravnika.
    Toliko o toj novoj i nama stanarima skupoj nametnutoj instituciji.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Počinje popis belih roda u Srbiji

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije saopštilo je danas da će od 22. aprila do 31. maja raditi prvi krug popisa belih roda u Srbiji, a u drugom krugu popisivaće rode od 17. juna do 15. jula.