Najmanje troškove ima ko se greje na drva

Najniže troškove za grejanje prosečnog stana u ovogodišnjoj grejnoj sezoni imaće domaćinstva koja se greju na drvo, u mestima u Srbiji gde se ono nabavlja po nižim cenama i ako imaju peći čija je efikasnost veća, saopštila je danas Agencija za energetiku Srbije.
Najmanje troškove ima ko se greje na drva
Foto: Pixabay
U tom slučaju za nabavku goriva za grejanje stana od 60 kvadratnih metara 16 sati dnevno tokom cele sezone potrebno je 37.500 dinara.
 
Prema procenama te agencije, veće troškove u grejnoj sezoni 2018/2019. imaće oni koji koriste skuplje ogrevno drvo i peći niže efikasnosti.
 
Najveće troškove energije za grejanje imaće domaćinstva koja koriste električnu energiju direktno u grejnim telima i kotlovima za etažno grejanje, propan butan gas i lož ulje.
 
Prema podacima Agencije za energetiku Srbije, za nabavku energenata za grejanje prosečnog stana tokom cele sezone potrebno je 128.000 dinara za električnu energiju, 132.000 dinara za propan butan gas, a 146.000 za lož ulje.
 
Jedinične cene peleta su niže za osam odsto u odnosu na prošlu godinu, a cene lož ulja veće za 41 odsto.
 
Za grejanje gasom tokom zimske sezone treba izdvojiti 42.000 dinara, dok su troškovi grejanja na ugalj od 48.000 do 52.000 dinara.
 
Građanima koji se greju na pelet godišnji izdaci iznose oko 61.000 dinara ako se sagoreva u efikasnijim pećima konstruisanim za to gorivo.
 
Agencija za energetiku Srbije procenila je da će oni koji koriste termoakumulacione peći imati troškove od 48.000 dinara ukoliko koriste jeftinu noćnu struju. Dopunjavanje TA peći korišćenjem skuplje električne energije samo tokom dva sata dnevno uvećava troškove za 44 odsto, što je skuplje od većine alternativnih goriva.
 
U saopštenju se navodi da se navedeni iznosi odnose samo na troškove nabavke energije, a ne i na investicione i troškove periodičnog pregleda i održavanja.
  • sulja

    22.10.2018 19:04
    nije
    Meni je jeftinije u stanu od 60m2, zajednicki kotao na gas sa automatskom regulacijom temperature. 20stanova u novijoj dobro izolovanoj zgradi. 18.000din sam platio prosle godine za celu grejnu sezonu.
  • Frau Baba

    22.10.2018 18:19
    Popust na gratis
    Tačno! Takoreći gatis... A posebno oni koji od stranke dobijaju cepanice od stabala iz novosadskih parkova, drvoreda i ND "Fruška gora".
  • Zizu

    22.10.2018 16:13
    Da da
    Cifru za drva pomnoziti sa 2
    Cifru za struju pomnoziti sa 0.75
    Cifru za gas pomnoziti sa 4
    Cifru za ugalj pomnoziti sa 1.5

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Možda uopšte ne bude bagremovog meda

Naglo zahlađenje i veoma niske temperature nepovoljno su se odrazile na pčelarstvo, a od prve bagremove paše praktično neće biti nikakvog prinosa meda.

Brnabić saopštila: Svi izbori 2. juna

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je donela odluku da se prihvati zahtev stranaka opozicije da svi lokalni izbori budu održani zajedno sa beogradskim, 2. juna.